Sute de orădeni au venit ieri în Piaţa Unirii pentru a asista la manifestările organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României. Ei au îndurat frigul şi ploaia timp de mai bine de două ore cât a durat ceremonialul militar-religios şi spectacolul folcloric care s-au desfăşurat la statuia lui Mihai Viteazul. Pe lângă ceremonial şi spectacol, orădenii au fost invitaţi şi la o farfurie de fasole cu ciolan. Două corturi au fost amenajate în faţa Primăriei Oradea, de unde au fost împărţite cele 2.000 de porţii de mâncare. Ingredientele au fost asigurate de municipalitate, de gătit ocupându-se bucătarii de la Garnizoana Oradea.

Programul special dedicat Zilei Naţionale a României a debutat la ora 10.00, cu întâmpinarea oficialităţilor, urmat de trecerea în revistă a detaşamentului de onoare şi intonarea Imnului de Stat. Te Deum-ul a fost oficiat de preotul militar al Garnizoanei Oradea, Mircea Ioniţă. Despre importanţa Zilei de 1 Decembrie au vorbit prefectul Gavrilă Ghilea şi istoricul Viorel Faur. Alocuţiunea acestuia din urmă a fost apreciată de cei prezenţi, el menţionând rolul important pe care l-a avut Oradea în pregătirea Marii Uniri. Tot Viorel Faur a cerut reprezentanţilor municipalităţii să facă demersurile necesare pentru ca Roman Ciorogariu, primul episcop ortodox al Oradiei, să aibă o statuie în municipiul de pe Criş. După prezentarea alocuţiunilor, Corul "Gen. Traian Moşoiu" a susţinut un scurt moment artistic, interpretând câteva piese patriotice. Cel mai lung moment a fost cel al depunerilor de coroane, PSD, PNL şi PDL venind cu un număr impresionant de membri. Pe lângă cele trei partide, au depus coroane Prefectura Bihor, Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Oradea, dar şi alte partide, instituţii şi şcoli din Oradea. De asemenea, un argeşean aflat la tratament la Băile Felix a depus o coroană din partea Partidului Comuniştilor. Printre personalităţile locale aflate în Piaţa Unirii s-au aflat: senatorii Petru Filip şi Cornel Popa, deputaţii Lucia Varga, Ştefan Seremi şi Octavian Bot, primarul Ilie Bolojan, viceprimarii Rozalia Biro şi Gheorghe Carp, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor Alexandru Kiss, consilieri locali şi judeţeni, şefi de instituţii deconcetrate. Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare, după care a început spectacolul artistic susţinut de elevi de la Liceul "Onisifor Ghibu", dar şi de Ansamblul folcloric "Bihorul". Orădenii au fost încântaţi de spectacolul folcloric, însă s-au plâns că organizatorii nu au găsit de cuviinţă să amplaseze o scenă pentru ca artiştii să poată fi văzuţi de toţi cei din Piaţa Unirii.

Înghesuială la fasole cu ciolan

Pe lângă ceremonial şi spectacol, orădenii au fost invitaţi şi la o farfurie de fasole cu ciolan. Două corturi au fost amenajate în faţa Primăriei Oradea, de unde au fost împărţite cele 2.000 de porţii de mâncare. Ingredientele au fost asigurate de municipalitate, de gătit ocupându-se bucătarii de la Garnizoana Oradea. Jumătate din cele 2.000 de porţii s-au distribuit gratuit, celelalte 1.000 costând câte 5 lei porţia. Deşi a fost frig şi a plouat, toate cele 2.000 de porţii s-au epuizat  în mai puţin de două ore, ba chiar au fost oameni care nu au mai apucat să primească din mâncarea oferită de municipalitate. Distribuirea mâncării a început mai devreme cu o oră decât ora anunţată iniţial, coada la ambele corturi fiind foarte mare.