În cadrul Comunităţii Evreilor din Oradea, celebrarea sărbătorii de Hanuka a avut loc marți, 12 decembrie, la Sinagoga Ortodoxă, respectând însă sobrietatea zilelor de doliu pentru Regele Mihai.

 

Ca în fiecare an, evreii din Oradea au sărbătorit Hanuka, dar de această dată într-o atmosferă mai sobră, având în vedere plecarea spre veșnicie a Regelui Mihai, pentru care s-a păstrat și un moment de reculegere.

Momentele artistice au fost susţinute de Corul „Gyuri Vilan”, condus de Ari Nagy Alexandru, Trupa de dansuri israeliene „Or Neurim”, condusă de Alexandrina Chelu şi „Hakeshet Klezmer Band”, trupă condusă de Andrei Seidler. Surpriza plăcută a serii a fost elevul Ferecz Istvan, de la Liceul de Arte Oradea, care a susținut un impresionant recital la vioară.

„Sărbătoarea inaugurării”

Hanuka reprezintă „Sărbătoarea inaugurării” şi mai este cunoscută ca „Sărbătoarea luminilor”. Aceasta durează opt zile, comemorând rededicarea Templului din Ierusalim în urma victoriei revoltei conduse de fraţii Macabei asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să distrugă religia evreiască şi să elenizeze popoarele de sub dominaţia sa. Principalele evenimente asociate cu Hanuka s-au desfăşurat între 165-163 î.e.n., deşi lupta armată a Macabeilor împotriva grecilor a continuat încă mulţi ani, până când evreii din Ereţ Israel şi-au dobândit de facto independenţa. Hanuka este aşadar o sărbătoare postbiblică. Este o sărbătoare minoră, în timpul căreia în iudaism munca şi alte activităţi nu sunt interzise. În comunităţile mixte cei care se alătură Festivalului Luminii trebuie să fie în spirit de odihnă în ajunul zilei de sâmbătă (de erev Şabat) la cinci candele şi în ajunul lunii noi (de erev Roş Hodeş) la șapte candele, ocazii când luminarea candelelor începe puţin înainte de asfinţit.

700 de evrei în Oradea

Oradea a fost un oraş cu foarte mulţi evrei, loiali oraşului. Au fost 33.000 la număr, însă, din cauza condiţiilor şi a războiului, astăzi mai sunt doar 700. Chiar și așa, comunitatea evreilor din Oradea este cea mai importantă comunitate după cea din București, mare parte dintre cele mai importante clădiri Art Nouveau din Oradea fiind construite de către familii de comercianți sau industriași evrei din Oradea. În acest an, în perioada 8-10 septembrie, orașul de pe Crișul Repede a fost gazda primei ediții a Zilelor Culturii Iudaice, eveniment dedicat specificului și tradițiilor culturii iudaice. Inedită în cadrul evenimentului a fost amenajarea ritualului pentru fiecare din cele patru sărbători specifice comunității evreiești: Pesach, Purim, Hanuka și Shabbat. Acest aranjament culinar a fost prezent în Sinagoga Zion în fiecare din cele trei zile ale Zilelor Culturii Iudaice, fiind un bun prilej pentru orădeni, și nu numai, să cumpere și să guste aceste produse.