Ambasadorul Republicii Cehe la București, Excelența Sa Vladimir Valky, a fost prezent, ieri, în Oradea, ocazie cu care a avut întâlniri cu conducerea Prefecturii, a Consiliului Județean, a Primăriei Oradea şi cu reprezentaţii mediului de afaceri.

 

A fost prima vizită oficială a reprezentanților Ambasadei Republicii Cehe în municipiul Oradea, marcând trecerea a 50 de ani de la „Primăvara de la Praga” (1968) și 100 de ani de la nașterea statului cehoslovac (1918).

Ambasadorul ceh Vladimir Valky a fost însoțit la Oradea de Milan Peprnik, ministru consilier cu probleme economice al Ambasadei, Ștefan Moțec, consul general onorific al Republicii Cehe, și de Anca Marinescu, expert economic și translator. Delegației cehe i s-a alăturat Adrian Miroslav Merka, președintele Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România.

Delegaţia română a fost compusă din Ioan Mihaiu, prefectul judeţului Bihor, Pasztor Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Micula, președintele Camerei de Comerț și Industrie Bihor şi Dacian Palladi, city-managerul municipiului Oradea.  

„Este prima vizită a dvs. la noi în Oradea. Vă mulțumesc că ați ales să ne vizitați, dar și pentru inițiativa pe care ați avut-o de a organiza în județul nostru și celelalte activități”, a spus prefectul Ioan Mihaiu, referindu-se, în principal, la expoziția dedicată aniversării formării statului cehoslovac, respectiv comemorării Primăverii de la Praga.

„Expoziția exprimă foarte bine legătura strânsă de colaborare și respect reciproc dintre cele două popoare. Mă refer la faptul că, în acest an noi sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, iar dvs. aniversați 100 de ani de la formarea Cehoslovaciei”, a mai spus prefectul.

Ioan Mihaiu a menționat că România a fost printre primele state care au recunoscut independenţa şi suveranitatea Republicii Cehe, la 18 decembrie 1992, după separarea Republicii Cehe şi Slovaciei, existenţa efectivă a celor două noi state intrând în vigoare la 1 ianuarie 1993.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai spus că relaţiile dintre România şi Republica Cehă au şi un important vector cu caracter economic, menționând că „avem mult de învățat din experiența cehilor în acest domeniu”.

Întrevederea de la Oradea a abordat teme de interes comun, precum dezvoltarea infrastructurii, a transportului integrat, a mobilității și a turismului, Excelența Sa Vladimír Války adresând o invitație reprezentanților autorităților publice locale de a realiza un schimb de experiență în aceste domenii cu zona capitalei Praga. De asemenea, Excelența Sa și-a manifestat susținerea pentru proiecte de colaborare în domeniul cultural și educațional, marcând acest interes și prin realizarea și participarea la vernisajul expoziției aniversare „Primăvara pragheză și 100 de ani de la înființarea statului cehoslovac”, realizată alături de Centrul Ceh din București și găzduită de Muzeul Țării Crișurilor.

Extinderea colaborării economice s-a concretizat printr-o întrevedere cu oamenii de afaceri bihoreni, care a urmat întrevederii oficiale și a avut loc la sediul Camerei de Comerț și Industrie Bihor.