Doar cerul era mai sus decât ei - Turnul Primăriei, bucuros de primii oaspeţi!
Primii vizitatori ai Turnului Primăriei Oradea, care oficial îşi va deschide porţile vizitatorilor săptămâna viitoare, au fost reprezentanţii mass-media. Ieri, reporterii orădeni au fost invitaţi să urce cele 250 de trepte ale Turnului până la cota 45, acolo unde va fi instalat un telescop. Accesul în noul obiectiv turistic redeschis publicului se va face timp de două luni gratuit, după care se va institui o taxă de 5 lei/persoană, respectiv 3 lei/persoană, în cazul grupurilor mai mari de zece vizitatori.
Pe data de 4 aprilie a.c., începând cu ora 9.30, Turnul Primăriei se va deschide pentru primii vizitatorii, după ce timp de jumătate de an acest obiectiv turistic s-a aflat în reabilitare. Odată finalizate lucrările, alte trei luni au fost necesare pentru ca Primăria Oradea şi Muzeul Ţării Crişurilor să se pună de acord în ce priveşte dotarea Turnului Primăriei. Intrarea la Turn se va face pe poarta dinspre str. Tudor Vladimirescu. La parter s-a amenajat o sală de aşteptare, unde vizitatorii vor putea să-şi cumpere biletele, dar şi suveniruri, hărţi şi alte obiecte specifice cu emblema oraşului. Vizitatorii au de urcat 250 de trepte, care îi vor duce la cele patru terase: prima terasă este amenajată la cota 35 m, unde este instalat mecanismul orologiului, la cota 38 de m este cea de-a doua terasă, a treia tersă se află la 40,25 m, iar ultima, la cota 45 m. Totodată, cu sprijinul unei echipe de la Muzeul Ţării Crişurilor a fost gândită o expoziţie cu patru teme. "Prima zonă de acces în Turn prezintă o istorie în imagini a Pieţei Unirii, în timp ce a doua zonă ilustrează istoria orologiilor din Oradea. De asemenea, am pregătit o expoziţie cu aspecte din patrimoniul industrial şi au fost montate primele patru steme ale municipiului Oradea", ne-a declarat muzeograful dr. Ronald Hochhauser de la Secţia de Istorie a Muzeului Ţării Crişurilor. Lucrările privind dotarea Turnului Primăriei în vederea accesului publicului se ridică la valoarea de aproape 12.000 lei şi au constat în: amplasarea a patru plăci din alamă la nivelul primului balcon, cu scop informativ, amplasarea panourilor de afişaj cu istoricul oraşului, al clădirii şi al orologiului, montarea unui sistem de supraveghere video, amplasarea unei lunete, care va sta la dispoziţia publicului pentru observarea oraşului de la înălţime. Turnul Primăriei Oradea a fost ridicat între anii 1900-1903 şi este opera arhitectului Rimanoczy Kalman jr. "În anul 1904 a fost adus şi orologiul realizat de către Mezey Derzso, mecanismul fiind prevăzut cu trei greutăţi. Acest Turn a supravieţuit două Războaie Mondiale. În anul 1944, aici era un punct telefonic şi mitraliere. Au rămas însemnate pe pereţi numele celor doi militari: Ioan Puşcaş şi Bathory Sandor", ne-a povestiti Nagy Csaba Sandor, ceasornicar. Potrivit regulamentului aprobat de Primărie, vizitarea Turnului din Oradea se face în grupuri programate de maximum 15 persoane, cu ghidaj de specialitate. Programul de vizitare este de luni până duminică, între orele 9.30 - 19.30. Programările se fac pentru primele patru zile ale săptămânii, la numărul de telefon 0259/437.000 sau la numărul de fax 0259/408.822. Accesul şi vizitarea Turnului Primăriei fără programare se va putea realiza în limita locurilor disponibile, prin ataşare la grupurile deja programate.
"În primele două luni, accesul în Turnul Primăriei va fi gratuit, urmând ca, începând de la 1 iunie, să se perceapă o taxă de 5 lei/persoană, respectiv 3 lei/persoană - în cazul grupurilor organizate mai mari de 10 persoane", a precizat Mircea Oaie, şeful Serviciului Monitorizare Cheltuieli Administrative din cadrul Primăriei Oradea.
Era bine sa amplasati si un lift,pt persoanele varstnice este greu de urcat 250 de trepte.In rest,felicitari !