Primăria Oradea insistă că a procedat legal în cazul defrişării arborilor din Parcul Bălcescu, singura „vină” asumată fiind neconsultarea comisiei de avizare a tăierilor. Viceprimarul Florin Birta a declarat că au fost tăiaţi doar arborii aflaţi în declin vegetativ, înclinaţi sau în pericol de prăbuşire, pentru care „APM şi-a declinat competenţa”, susţinând că „nu sunt sănătoşi”.

 

Scandalul iscat de tăierea a 16 arbori în Parcul Bălcescu a continuat marţi. În cadrul unei conferinţe de presă în care a fost prezentat bilanţul activităţii Direcţiei Tehnice în anul 2017, viceprimarul Florin Birta a declarat că înainte de tăierea propriu zisă a acestora, municipalitatea a luat legătura cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor. O echipă formată din Gabriel Dobre, din partea Primăriei, şi Dorina Radoveţ, din partea APM, mergând în teren să verifice arborii pentru care a fost făcută cerere de tăiere din partea firmei care deţine în concesiune Parcul Bălcescu. „A fost o comunicare cu APM, s-a ieşit în teren. S-a scris clar care dintre arbori pot fi tăiaţi”, a afirmat Birta, adăugând că li s-a spus că pentru copacii bolnavi, în declin vegetativ, înclinaţi şi în pericol de prăbuşire nu e nevoie de avizul APM şi că arborii trebuie tăiaţi. „Am cerut sprijinul Ocolului Silvic, care a marcat arborii, iar noi i-am tăiat. Primăria a tăiat doar arborii discutaţi cu APM şi marcaţi de Ocolul Silvic”, a precizat viceprimarul insistând că „arborii tăiaţi nu au fost sănătoşi”. „Aşteptăm raportul Gărzii de Mediu”, a adăugat Florin Birta. În privinţa neconsultării comisiei de tăiere a arborilor, viceprimarul a menţionat că din moment ce APM şi-a declinat competenţa „am decis să nu mai convocăm comisia consultativă”. „Probabil greşeala noastră este că nu am convocat comisia”, a mai declarat Birta. La rândul său, şeful Direcţiei Tehnice, Mircea Ghitea, a menţionat: „E adevărat, este o eroare că nu s-a întâlnit comisia, însă aceasta este doar consultativă. Faptul că au fost tăiaţi toţi odată dă o imagine aiurea, urâtă.” El a mai precizat că „părerile persoanelor care comentează de pe margine” nu ţin loc de lege.

 

Contract de concesiune fără obligaţii

În urma defrişării de la sfârşitul săptămânii trecute, ecologistul Orlando Balaş a cerut public Primăriei Oradea să anuleze contractul de concesionare a Parcului Bălcescu, în interes public. „Primăria poate chiar expropria proprietăți private (clădiri, terenuri) în interes public, cu atît mai mult poate anula un contract de concesionare atunci cînd se constată că este încălcat interesul public. Parcul Bălcescu a fost dat în concesionare unei societăți comerciale administrate de o apropiată a fostului primar Filip, preluată cu mare bucurie de administrația PNL. Dar Oradea nu este proprietate de partid, ci o un oraș din Uniunea Europeană în care ar trebui să primeze interesul cetățenilor. Și drepturile lor, inclusiv la un mediu sănătos, care sînt stabilite de lege”, menţionează Orlando Balaş. Viceprimarul Florin Birta a menţionat că acest contract de concesionare a fost încheiat cu firma Murray Press în 1997, iar în 1998 a fost semnat un act adiţional prin care parcul era concesionat pe o perioadă de 25 de ani. Asta înseamnă că Parcul va reveni municipalităţii abia în 2021. Birta susţine că în contract concesionarului nu i se impune nimic. „Vom verifica să vedem dacă putem să reziliem contractul”, promite, fără prea mare convingere, viceprimarul, admiţând, totuşi, că municipalitatea nu e mulţumită de aspectul Parcului Bălcescu. Mai rău decât arată acum nu se poate”, a intervenit şeful Direcţiei Tehnice. Acesta susţine că firma care a concesionat parcul ar fi fost dispusă să cedeze spaţiul municipalităţii, însă aceasta ar fi trebuit să cumpere construcţia ridicată în Bălcescu. De altfel, se pare că dacă acest contract ar fi reziliat înainte de expirarea celor 25 de ani, firma ar trebui să primească compensaţii băneşti. 

Peste 900 de arbori tăiaţi în 2017

Pe de altă parte, în cadrul bilanţului activităţii desfăşurate de Direcţia Tehnică în 2017, se menţionează că, anul trecut, „au fost efectuate lucrări de tăieri a unui număr de 939 de arbori, din care pentru 30 de arbori sănătoşi a fost emis avizul favorabil pentru tăiere din partea APM, deoarece erau înclinaţi, fără semn de reechilibrare, prezentau pericol de prăbuşire şi, implicit, riscul producerii unor accidente sau pagube materiale, sistemul radicular al acestora afecta reţelele tehnico-edilitare subterane sau fundaţiile unor construcţii”. Alţi 909 copaci au fost tăiaţi fie pentru că erau uscaţi, fie prezentau un grad ridicat de uscare, fie se aflau într-o stare fiziologică puternic degradată. Tot în 2017, au fost efectuate intervenţii cu tăieri în coroană la 9.443 arbori. Valoarea lucrărilor s-a ridicat la 835.695 lei cu TVA. În contrapartidă, în campaniile de plantări de primăvară din 2017 au fost plantaţi 208 arbori ornamentali. Mircea Ghitea susţine că anul trecut au fost organizate două proceduri de achiziţie de arbori, la care nu s-a prezentat nimeni. „Preţul ni s-a părut rezonabil – 1.200 lei cu TVA”, a menţionat şeful Direcţiei Tehnice. El consideră că motivul pentru care firmale nu s-au prezentat la licitaţie este includerea în caietul de sarcini a obligaţiei ca timp de doi ani firma câştigătoare să îngrijească aceşti arbori, inclusiv să-i înlocuiască pe cei uscaţi. „Vom face în primăvară o licitaţie pentru 500 de arbori”, promite viceprimarul Florin Birta.