Două evenimente dedicate Carnavalului Florilor au avut loc duminică, la Oradea, unul organizat de Asociaţia Sf. Ladislau şi Primăria Oradea, în Piaţa Unirii, celălalt organizat de Consiliul Judeţean în Parcul Bălcescu. Tradiţionala paradă a carelor alegorice venit de la Debreţin va avea loc azi, începând cu ora 14.00, pe traseul Bulevardul Decebal-str. Tudor Vladimirescu-Piaţa Unirii.

Faţă de anii precedenţi, municipalitatea a decis ca manifestările dedicate Carnavalului Florilor să se desfăşoare pe durata a două zile, 20 și 21 august. O altă noutate a festivalului este faptul că, în bună parte, carele alegorice vor fi împodobite cu flori naturale, aduse din Olanda. Potrivit lui Mihai Jurcă, directorul executiv al Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), costul total al ediţiei din acest an a festivalului este în jur de 15.000 de euro, din care 13.000 de euro reprezintă jumătatea costului carului comun, aferentă Primăriei Oradea, iar restul de 2.000 de euro reprezintă cheltuielile cu organizarea manifestărilor din Piaţa Unirii. Organizatorul evenimentelor este Primăria Oradea, prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, cu sprijinul Primăriei Debrețin, Compania Fonix (producătorul carelor alegorice) și Asociația Sfântul Ladislau. Pentru organizarea activităților cu meșteri și dansuri folclorice din Piața Unirii, partenerii evenimentului au fost Asociația agricultorilor din Valea Ierului și Asociația Civică Maghiară.  

Deschiderea „Târgului Gusturilor din Valea Ierului”, a avut loc la ora 12.00 și a reunit producători din județele Bihor și Satu-Mare. Orădenii care au trecut ieri după-amiază prin Piaţa Unirii au putut cumpăra legume, fructe, dulceţuri, miere de albine, podoabe, haine, turtă dulce, siropuri etc. De asemenea, au putut asista la spectacole de cântece şi dansuri populare maghiare, sau la un spectacol de teatru de păpuși tot în limba maghiară.  

 

Politicienii acuză... politizarea

În acelaşi timp, în Parcul Bălcescu avea loc un eveniment organizat de Consiliul Judeţean Bihor, sub egida „Fereastră deschisă spre Europa”, numele sub care s-a desfăşurat, până acum, în fiecare an, Carnavalul Florilor. Neînţelegerile dintre CJ Bihor şi municipalitatea orădeană au apărut după ce Primăria a decis să susţină târgul producătorilor tradiţionali de pe Valea Ierului, organizat de Asociaţia Sf. Ladislau. Având în vedere că această asociaţie este înfiinţată şi condusă de membri ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania, iar pe afişele în limba maghiară apărea sigla PPMT, CJ Bihor a reclamat politizarea evenimentului. Programul din Parcul Bălcescu a debutat la ora 14.00, cu un spectacol pentru copii prezentat de trupa Lilliput a Teatrului Szigligeti. Programul a cuprins o gală a dansurilor populare. De asemenea, organizatorii anunţaseră un spectacol inspirat din folclorul regiunii, pus în scenă de ansamblul Nagyvárad. Pe tot parcursul zilei de duminică, în parc au fost organizate ateliere de olărit, florărie și patiserie unde se vor pregăti celebrele turte dulci. Copiii au primit, la intrarea în parc, un pașaport în baza căruia au participat la activități de creație, la final fiind recompensați cu surprize.

 

Defilarea carelor alegorice

În ceea ce priveşte defilarea carelor alegorice, în acest an s-a luat decizia ca punctul de plecare a alaiului să nu fie zig-zagurile de pe Bulevardul Dacia, ci parcarea de pe Bulevardul Decebal, la intersecţie cu Bulevardul Dacia. De asemenea, a fost devansat programu cu două ore, plecarea fiind la ora 14.00, în loc de ora 16.00, iar traseul a fost modificat complet din cauza lucrărilor de înlocuire a reţelelor de termoficare de pe Bulevardul Magheru. Astfel, cele patru care alegorice care vor veni de la Debreţin pot fi admirate începând cu ora 11.00, iar la ora 14.00, se va porni pe traseul B-dul Decebal – str. Tudor Vladimirescu - sosind în Piața Unirii, la aproximativ ora 15.30, după care la ora 18.30, acestea vor porni înapoi spre Debrețin. Potrivit lui Mihai Jurca, carul comun al oraşelor Oradea şi Debreţin „va reprezenta valorile comune ale celor două comunități”. Astfel, îngerul realizat din flori reprezintă credința creștină a celor două orașe, iar leul semnifică vitejia celor două comunități împotriva armatelor cotropitoare. Baza carului este o reinterpretare a formei Cetății Oradea, loc în care au fost înmormântați doi regi -  Sf. Ladislau şi Sigismund de Luxemburg. Partea din față a carului va avea o reprezentare fidelă a Cetății Oradea care, printr-un artificiu artistic, va fi reflectată într-un cub de oglinzi așezat deasupra. „Cetatea Oradea a fost pentru foarte multe secole centrul cultural al regiunii, aici fiind organizate cele mai importante evenimente culturale din istoria acestei zone. Ultimul simbol care va fi prezent pe car este cartea de sub înger, care simbolizează cultura și centrele universitare importante ale celor două orașe”, a precizat Mihai Jurca. Într-un comunicat de presă, directorul APTOR a menţionat că acest eveniment este găzduit de Oradea de foarte mulți ani „și deși anul acesta evenimentul a adus în atenția publicului situații tensionate, create artificial, este important să avem în vedere că unul din obiectivele principale ale evenimentului este cel de a crea punți de legătură la nivelul diferitelor comunități locale. Pentru a nu umbri bucuria orădenilor care în fiecare an așteaptă acest eveniment, în calitate de organizatori considerăm că este constructiv și benefic ca toții cei care s-au pregătit temeinic pentru acest eveniment, în marea lor majoritate copii, să poată face acest lucru, fără a fi afectați de deciziile nejustificate ale unora dintre cei care „prețuiesc” acest eveniment, care au etichetat acest eveniment ca fiind unul politic, din postura de politicieni”.