În ciuda vremii potrivnice, ediția a treia a Târgului de Crăciun Oradea a debutat oficial joi, 30 noiembrie, cu aprinderea miilor de beculețe, introducând vizitatorii în lumea de poveste a sărbătorilor de iarnă, adunând peste 1000 de oameni la eveniment.

Decor de poveste

În fiecare an, aprinderea iluminatului de Crăciun este un moment special în viața orădenilor de toate vârstele, când întreg orașul este scăldat în lumină și mii de beculețe introduc oamenii într-un decor de poveste.

În acest an, Oradea este împodobită cu 14 km de ghirlande și circa 300 medalioane și figurine luminoase amplasate pe stâlpi, plase luminoase, tuneluri şi fântâni de lumini. Acestea au diferite forme de brăduți, fulgi de nea, steluțe, reni, oameni de zăpadă.

Valoarea lucrărilor și componentelor aferente iluminatului public de sărbători este de circa 500.000 euro, realizarea instalaţiilor electrice luminoase fiind asigurată de către firma Luxten, gratuit, conform contractului de concesiune. Pentru toate instalațiile luminoase sunt utilizate becuri LED, al căror consum de energie electrică este mult mai redus, respectiv cu circa 50% față de becurile normale.

Acțiunea de împodobire a orașului a început la 1 noiembrie și s-a încheiat până în data de 30 noiembrie, atunci când a avut loc pornirea oficială a instalațiilor luminoase, odată cu deschiderea Târgului de Crăciun din Piața Unirii.

Două locații îi întâmpină pe orădeni, dar și pe turiști, în acest an, la Târgul de Crăciun Oradea:  Piața Unirii (30 noiembrie - 31 decembrie), sub sloganul „Simte magia Crăciunului” și Cetatea Oradea (8 - 17 decembrie), sub sloganul „Tradiții și obiceiuri de Crăciun”. Orașul Oradea se aliniază, astfel, celor mai mari orașe europene, precum: Viena, Budapesta sau Praga, dar și celor românești: Sibiu, Cluj-Napoca sau București, în intenția de a reda magia și spiritul sărbătorilor de iarnă, pe toata perioada lunii decembrie.

În plus, în jurul bradului de Crăciun, orădenii vor avea parte, pe toată perioada târgului, de concerte susținute de artiști consacrați ca: Nicu Alifantis (30 noiembrie, ora 19.00), Ducu Bertzi (3 decembrie, ora 20.00), Narcisa Suciu (9 decembrie, ora 20.00), Ansamblul Icoane (12 decembrie, ora 19.00, singurul concert din cadrul târgului care se ține la Teatrul Regina Maria), Nicola (16 decembrie, ora 20.00), trupa Boney M, varianta cu Liz Mitchell (17 decembrie, ora 20.00), Ștefan Bănică Junior, (21 decembrie, ora 20.00, Concert de Crăciun), Ansamblul Artistic Profesionist Crișana (23 decembrie, ora 19.00, concert de colinde).

De asemenea, în perioada 11-23 decembrie, între orele 17.00-19.00, vor urca pe scena din Piața Unirii colindători orădeni.

 

Roată gigantică, în Piața Unirii

Pe de altă parte, în premieră, în Piața Unirii, a fost montată o roată gigantică, ce îi va ridica la 16 metri înălțime pe cei mai curajoși dintre participanții la târg.

Totodată, cei mici dar și cei mari sunt invitați la distracție și creativitate în cele trei zone de distracție și veselie: Atelierul lui Moș Crăciun - atelier de manufactură ceramică îi așteaptă cu multă culoare și veselie, luni-joi, între orele 14.00-20.00, vineri-duminică, între orele 12.00-20.00; Carusel Roată și simulator 3 D - distracție și adrelalină în Piața Unirii, Patinoar - distracție și voie bună pe patine sub perdea de mii de beculețe, luni-joi, între orele 14.00-21.00, vineri-duminică, între orele 12.00-22.00. Anul acesta, patinoarul este amenajat în zona Băncii Feroviare, iar în apropierea scenei, sunt amenajate căsuțele pentru comercianți.

În plus, copiii îl vor putea întâlni pe Moș Crăciun și îi vor putea înmâna personal scrisorile în zilele de 8-9-10-16-17-20-21-22-23 decembrie, între orele 18.00-20.00.

O altă noutate este amplasarea în Piața Unirii a unui cort încălzit de 200 mp, în apropierea bradului, cu foi transparente, în care vizitatorii vor putea lua masa.

Târgul de Crăciun Oradea este organizat de Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR) și finanțat de Primăria Municipiului Oradea.