Una dintre cele mai „tinere" comune din Bihor poate fi un model de studiu despre cum se face administraţie în mediul rural cu resurse puţine la îndemână. Aflaţi lângă graniţa cu judeţul Arad, la mare distanţă de „centrul" de la Oradea, nepoţii moţilor strămutaţi acum 80-100 de ani sunt gospodari de nădejde. Anul trecut au serbat prima ediţie a Zilei comunei Avram Iancu, prilej cu care au sărbătorit 80 de ani de la ridicarea primei case din localitate. În ciuda crizei economice, Primăria din localitate a găsit resursele necesare pentru a continua o sărbătoare de suflet.

Centrul comunei „Avram Iancu" reprezintă un model de sistematizare. În perimetrul central se află concentrate, în spaţii generoase, Primăria şi Consiliul Local, cele două şcoli cu sală de sport şi teren sintetic, grădiniţa, biserica ortodoxă, căminul cultural şi stadionul de fotbal. În faţa lor, un parc cochet cu două fântâni arteziene acoperite de umbra generoasă a unor goruni de câmpie. Ieri, zona centrală a comunei răsuna de voie bună. Primarul Teodor Liviu Matica, gătit la patru ace şi purtând cocarda tricoloră peste piept a declarat deschisă ediţia a doua a Zilei comunei Avram Iancu, dar nu înainte de a le ura tuturor femeilor care îşi serbau ziua onomastică multă sănătate şi fericire.
„Avem 3.310 locuitori în comuna Avram Iancu şi în proporţie de 90% din familii se ocupă cu legumicultura, sunt oameni harnici şi gospodari", ne-a declarat primarul localităţii. Aflat la al treilea mandat, primul gospodar al comunei poate fi mulţumit că lasă ceva în urma sa. Toate drumurile comunale înspre Tămaşda şi Ant sunt asfaltate, iar drumurile laterale în sate sunt pietruite. În Tămaşda a fost ridicată o şcoală nouă, iar cele două din Avram Iancu sunt modernizate la standarde europene, fiind dotate cu laboratoare de informatică şi o bază didactică solidă. Lângă sala de sport nou-nouţă a fost ridicat, prin eforturi proprii ale Consiliului comunal, un teren sintetic inaugurat de curând. Parcul din zona centrală a comunei a fost înfrumuseţat cu două fântâni arteziene, au fost montate băncuţe şi asfaltate aleile.
„Avem în lucru un proiect finanţat din fondurile Ministerului Mediului de introducere a canalizării şi apei curente în Avram Iancu şi a apei curente în Tămaşda. Săptămâna viitoare încep lucrările, avem toate contractele semnate şi ni s-au virat în jur de 13,5 miliarde de lei vechi. Lucrările ar trebui să fie încheiate peste un an şi jumătate, dar va depinde de ritmul în care vom primi finanţarea, valoarea totală a proiectului fiind de 167 miliarde de lei vechi", spune primarul Matica.
Ziua de sărbătoare de ieri a fost plină de muzică şi voie bună. În comună au fost invitate oficialităţi judeţene şi parlamentari: prefectul Gavrilă Ghilea, preşedintele CJ Radu Ţîrle, vicele Dumitru Voloşeniuc, senatorii Cornel Popa şi Ioan Mang, deputatul Ioan Roman. În debutul zilei echipele locale de fotbal din Avram Iancu şi Sintea Mare (Arad) au încins o partidă amicală. A deschis balul pe scenă ansamblul de copii din Socodor (Arad), după un recital Nelu Dănilă, apoi trupa „Minister" din Chişineu Criş a interpretat câteva piese. Pe scenă au mai urcat trupa de break-dance din Salonta, Mihaela Herman, Andra Tulvan, Sandu Condoroş, cu toţii pregătind atmosfera pentru spectacolul Ansamblului Crişana şi al cunoscutelor interprete Florica Zaha şi Florica Duma. Responsabil cu buna desfăşurare a spectacolului a fost Ionel Goina. Distracţia s-a întins până seara târziu, când în ciuda ploii de după-amiază care a răcorit atmosfera, localnicii au urmărit un foc de artificii, iar tinerii s-au distrat la discoteca în aer liber.