Ediția 2017 a X-Man s-a terminat. Pentru unii un prilej bun de a-și demonstra capacitățile fizice, pentru alții un spectacol de culoare într-un oraș european. Cel mai important este însă că aproape toți competitorii au venit aici ca simpli concurenți și au plecat supra-oameni, pentru că nu oricine poate să înoate, pedaleze și alerge 10-15 ore încontinuu. Iar „performanța vieții” pentru cei mai mulți va fi mereu legată de... Oradea.   

 

„A fost ziua cea mai lungă și mai frumoasă din viața mea” a spus luni, într-o conferință de presă, Crina Ungureanu, cea care, după 6 luni de pregătire, a reușit să termine concursul de Ironman pe locul II.

„Pentru mine a fost primul Ironman la care am participat. Mai grea a fost pregătirea de 6 luni pe care am făcut-o decât concursul în sine. A fost însă ziua cea mai lungă și mai frumoasă din viața mea. A treia probă, maratonul, a fost cea mai grea pentru că a venit după ora de înotat și cele 6,4 de ore de pedalat. Pe parcursul concursului, cel mai mult m-au motivat cele șase luni în care m-am antrenat, pe ploaie, vânt, prin zăpadă. Sunt convinsă că puteam și mai bine, iar la anul voi veni să îmi iau revanșa”, a povestit brăileanca.

Ocupanta locului III la Ironman a fost Bako Annamaria, din Oradea: „Eu am participat la cinci ediții de Ironman. Acesta a fost cel mai ușor traseu de bicicletă de la aceste ediții. Proba de alergare a fost mai dificilă din cauza unor accidentări pe care le-am avut în primăvară. Față de anii precedenți, a fost mult mai bine, pentru că a fost închisă circulația, polițiștii au fost mai implicați, iar voluntarii mult mai atenți. Voi participa și la următoarele ediții pentru că știu din anii precedenți: tot timpul există ceva care să te impulsioneze”.

 

Cei mai buni din țară!

 

După un concurs istovitor, la campionatul internațional de triatlon X-Man proba Individual Iron distance open masculin, pe locul I s-a clasat Andrei Dudu Dan (Ro), pe locul II - Havas Peter (Hu) și pe III - Maier Andras (Ro). La Individual Iron distance open feminin, pe primul loc a terminat Torok Daniela Lavinia (Ro), pe II - Crina Ungureanu (Ro) și pe III - Bako Annamaria (Ro). La Individual Half Iron distance open masculin, pe primul loc s-a clasat Mihai Baractaru (Ro), pe locul - II Mihai Vigariu (Ro) și pe locul III - Adrian Costea (Ro). La Individual Half Iron distance open feminin, concursul a fost câștigat de Fruzsina Szabolcsi (Hu), urmată de dr. Szentpeteri Diana (Hu) și Koter Adel (Ro).

Românii care au participat la Ironman au devenit obligatoriu și cei mai buni din țară pentru că Oradea este singurul oraș din România în care se organizează această probă. Astfel, campion național de triatlon Xman (Federaţia Română de Triatlon) la Individual Iron distance național masculin, este Andrei Dudu Dan, urmat de Andras Maier și Szikszai Janos Bruno. La feminin, campioana României este Torok Daniela Lavinia, vicecampioană - Crina Ungureanu și câștigătoarea locului III - Bako Annamaria.

La Half Ironman situația este diferită pentru că există mai multe astfel de competiții în țară, campionul național urmând să fie cel care are cele mai bune rezultate la toate. La Oradea, câștigătorul Individual half iron distance național masculin a fost Mihai Baractaru, urmat de Mihai Vigariu și Adrian Costea. La Individual half iron distance național feminin, pe primul loc a fost Koter Adel, urmată de Maria Mirela Popescu și Monica Antal.

„Trăgând linie, cred că și la această ediție am realizat multe lucruri bune. Au participat 250 de concurenți, 70% din România, iar restul din alte 7 țări. Am avut doar trei abandonuri, ceea ce înseamnă că oamenii care au muncit să ajungă la acest concurs l-au și terminat. Am avut un fond de premiere de peste 6.000 de euro și 180 de voluntari, 150 dintre ei de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”. Le mulțumim foarte mult orădenilor care au ieșit pe stradă să ne susțină și să facă galerie. Este mare lucru pentru că oamenii aceștia merită să se bucure de tot respectul nostru. Deși este singurul concurs din țară pe distanță Ironman nu a intrat în circuitul internațional, dar există deja demersuri făcute așa că s-ar putea ca la anul lucrurile să se schimbe. Pentru 2018 ne propunem să găsim un nou traseu, puțin mai lung pentru biciclete, ne-ar trebui unul de 30-35 de kilometri. Traseul de alergare va rămâne în centrul orașului pentru ca atât orădenii, cât și sportivii să se bucure de eveniment”, a spus Istvan Szokolszky.

Ironman a avut trei probe: înot (3,8 km), ciclism (180 km) și alergare (42,2 km) pe care concurenții le-au avut de parcurs în 16 ore. Participanții la Half Ironman au avut de înotat 1,9 km, de pedalat 90 de kilometri și de alergat 21 de km. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Primăria municipiului Oradea și Federația Română de Triatlon.