Joi, 22 martie, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea a fost gazda unei expoziții aniversare realizate de către Ambasada Republicii Cehe din România, alături de Centrul Ceh din București., în prezenţa ambasadorului Vladimir Války, dar şi a oficialilor din partea Consiliului Judeţean Bihor, Primăriei Oradea şi Prefecturii Bihor.

 

Expoziţia de fotografie deschisă la Oradea  face parte dintr-o serie mai largă de astfel de evenimente, care au drept scop aniversarea, respectiv comemorarea a două dintre cele mai importante evenimente ce au marcat istoria Cehoslovaciei: crearea republicii în anul 1918 și invadarea orașului Praga de către trupele sovietice în luna august a anului 1968.

Pentru cehi și slovaci, anul 1918 a reprezentat crearea statului național. Era o aspirație veche, care a fost posibilă odată cu dezmembrarea Imperiului Austro-Ungar în urma înfrângerii survenite în timpul Primului Război Mondial. Pe data de 28 octombrie 1918, a fost proclamată independența statală a Cehoslovaciei. Pe lângă crearea unei imagini de ansamblu cu privire la evenimentele ce au precedat crearea statului independent și a contextualizării acestuia, expoziția își propune și informarea cu privire la principalele personalități ce au ajutat la realizarea idealului național. Sunt prezente și informații prețioase cu privire la principalul organ al luptei interne a cehilor de dinainte de anul 1918, Maffie, dar și despre Legiunile Cehoslovace, ce au luptat în Primul Război Mondial, ce au avut un rol hotărâtor în destrămarea Imperiului și crearea Cehoslovaciei. Acestea erau formate din cehi și slovaci aflați în diaspora și ale căror Legiuni au luptat alături de puterile Antantei. Treizeci de ani mai târziu, în anul 1948, în urma loviturii de stat de la Praga, Cehoslovacia a intrat în sfera de influență sovietică, devenind, astfel, parte a blocului comunist. Sub această cruntă dictatură, anul 1968 a fost martorul unei încercări de liberalizare culturală și socială. Sub conducerea lui Dubcek, aceasta a fost înfăptuită, cenzura nu a mai fost atât de strictă precum înainte iar canoanele Moscovei nu au mai fost urmate în mod identic. Sovieticii nu au acceptat acest lucru. În noaptea de 20 spre 21 august 1968, tancurile sovietice, alături de trupe trimise din Republica Democrată Germană, Polonia, Bulgaria și Ungaria, au invadat orașul Praga, alături de celelalte orașe cehoslovace. Populația pragheză s-a opus în mod pașnic, însă acest comportament nu i-a împiedicat pe invadatori să deschidă focul asupra populației.

Pe 21 august, Ceaușescu a ținut un discurs înflăcărat prin care condamna atitudinea sovieticilor. Această atitudine a fost adoptată în contextul unor relații strânse între Cehoslovacia și România. Cu doar câteva zile înainte de invazie, Ceaușescu a fost primit într-o vizită diplomatică la Praga, în perioada 15-17 august 1968. Aceasta avea ca scop semnarea Tratatului de prietenie și asistență mutuală pentru viitorii 20 de ani, între Cehoslovacia și România. Cu ocazia acestui eveniment, Ceaușescu l-a înștiințat pe Dubcek despre posibilitatea unui atac din partea sovieticilor. Acesta a venit mai repede decât se așteptau.

Referitor la situația Cehoslovaciei în tumultosul secol XX, d-nul conf. univ. dr. Gabriel Moisa, cadru didactic al Universității din Oradea, afirmă cu privire la aceste evenimente: ,,Complicata istorie a secolului al XX-lea a făcut ca cehoslovacii să cunoască atât rigorile nazismului cât şi ale comunismului, două experienţe politice triste ale veacului trecut. Societatea cehoslovacă a reacţionat uneori dechis în faţa acestor derapaje în toate palierele sale. Poate cel mai evident au stat lucrurile în anul 1968 când o parte a elitei politice în frunte cu Alexandr Dubček, căreia i s-a alăturat aproape întreaga societate cehoslovacă, a încercat o reformare a sistemului politic existent.

Fenomenul, cunoscut ca Primăvara de la Praga, a fost însă oprit brutal de invazia trupelor Tratatului de la Varşovia, cu excepţia României, din noaptea de 20 spre 21 august 1968. În acest fel procesul de liberalizare din Cehoslovacia a fost stopat. ˝

Pentru o cât mai facilă înțelegere a acestor evenimente, vor fi oferite informații cât mai detaliate și pe înțelesul tuturor. Astfel, principalul scop al acestor expoziții este acela de a familiariza publicul străin, în acest caz românii, cu istoria națiunii cehe și a celei slovace, precum și cu o perspectivă de ansamblu asupra aspectului politic, social, economic și cultural ce au marcat cei 100 de ani. La expoziţie intrarea este liberă.