Conferință importantă luni, 12 martie, la Oradea. Andrei Marga a ținut un discurs în fața studenților și profesorilor Facultății de Istorie, în care a vorbit despre „Guvernanță internațională și regională”, punctând că oamenii de cultură din România trebuie să lucreze la o viziune proprie asupra felului în care arată lumea, pentru a nu deveni marginali din punct de vedere cultural.

 

La câteva săptămâni de la afirmațiile pozitive făcute de Stelian Tănase despre Oradea, un alt important om de cultură, Andrei Marga, a lăudat orașul spunând că este „într-un evident progres cel mai bine pus la punct dintre orașele tradiționale, iar Universitatea de aici este într-o continuă dezvoltare, tot mai solidă de la semestru la semestru”. Afirmația a fost făcută înaintea unui conferințe cu tema „Guvernanță internațională și regională” ținută pentru studenții și profesorii Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării.

„La Oradea a găsit întotdeauna un loc de dezbatere, un loc în care se pun și întrebări incomode și apreciază deschiderea pe care noi o avem. Mie mi-a fost profesor, într-o perioadă în care nu exista internet și google, și în care singurii prin care puteam să aflăm lucruri și prin care eram conectați la ce se întâmplă în lume, erau cadrele didactice. Erau pentru noi un focar de lumină și de reflecție. Apoi, nu trebuie să uităm că educația a fost prima cale de integrare a României în UE. Aceasta este prima conferință dintr-o serie de patru. Prezența domnului Marga i se datorează și primarului care are convingerea că Oradea trebuie să fie un promotor al dialogului”, a spus Ioan Horga - decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării. Alături de el, din partea Senatului Universității din Oradea, a fost prezent Ștefan Herchi, care a spus că atât studenții, cât și profesorii au multe de învățat de la oameni precum Andrei Marga.

 

„Dacă nu ești în contact cu cei mari, ești nimeni!”

Filosoful a început conferința vorbind despre modul în care se raporta generația 68, cea din care face și el parte, la Filosofie.

„Obsesia noastră era că nu știm suficient, că nu suntem la curent cu ce se întâmplă în domeniul nostru. Încă de pe atunci am înțeles că, dacă nu suntem în contact cu cei mari, suntem nimeni. Așa că cei mai mulți dintre noi am mers în Germania, unde am făcut studii serioase. O altă obsesie a fost cunoașterea limbilor străine. Universitățile de astăzi au programe prin care studenții fac schimb de experiență și astfel lumea li se deschide. Pentru noi a fost mult mai greu. Convingerea mea din ultima perioadă este că trebuie să avem și noi o lume a interpretărilor proprii cu privire la ce se întâmplă în jurul nostru. Fără aceste interpretări nu vom conta din punct de vedere cultural, vom fi marginali. Și cartea mea „Ordinea viitoare a lumii” este o astfel de interpretare” a spus Andrei Marga.

Următoarele conferințe vor fi: pe 17 aprilie, la ora 11.00, la Biblioteca Universității din Oradea, cu tema „Societatea mondială și problemele ei”, pe 7 iunie, în aceeași locație și la aceeași oră, cu tema „Cum se legitimează organizațiile mondiale” (UE, ONU, NATO etc.) și ultima, a cărei dată nu este încă stabilită, va avea ca temă „Ce urmează după globalizare?”.