Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1 din municipiul Beiuș a inițiat proiectul „Datini și obiceiuri din Țara Beiușului”, care se derulează pe o perioadă de șase luni, până în aprilie 2019.

Prima activitate din cadrul proiectului menționat s-a desfășurat în preajma Sărbătorilor de Iarnă, la Sala Mare a Primăriei având loc Festivalul-concurs de cântece patriotice și colinde adresat preșcolarilor și intitulat „Colindăm și sărbătorim Anul Centenarului în Țara Beiușului”.

Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1 Beiuș a avut și câțiva parteneri dintre instituțiile de învățământ din zonă: Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” și Grădinița „Floare de colț”, ambele din Beiuș, precum și grădinițele din Lazuri de Beiuș, Ștei, Hinchiriș, Drăgănești, Talpe, Remetea, Roșia, Căbești și Curățele. 

Manifestarea cultural-artistică de la Beiuș a adunat circa 320 de preșcolari de la unitățile de învățământ amintite, aceștia concurând la două secțiuni - „Cântece patriotice” și „Colinde”, în fața unui juriu pe măsură, format din: părintele Marian-Vasile Popa, protopopul ortodox al Beiușului, Seghiștei și Șteiului, Marcel Burz - reprezentantul Primăriei municipiului Beiuș, Monica Ștefănică, directoarea Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 1 Beiuș, profesorul Cristian-Remus Țoța, custodele muzeului local, Florica Fuliaș, fostă educatoare, și interpreta de muzică populară Paula Lezeu.

Pentru că talentul și entuziasmul micilor artiști au fost evidente, departajarea a fost dificilă, iar câștigătorii, numeroși. La secțiunea „Cântece patriotice”, primul loc a fost împărțit de trei instituții școlare beiușene: Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1, Grădinița „Floare de colț” și Grădiniţa din cadrul Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”. Câștigătoarele secțiunii „Colinde” au fost și mai multe, celor trei grădinițe beiușene menționate alăturându-li-se cele din Ștei, Căbești și Talpe.

După cum preciza Gabriela-Olimpia Popa, coordonatoarea proiectului „Datini și obiceiuri din Țara Beiușului”, scopurile primei activități din cadrul acestuia au fost celebrarea Centenarului Marii Uniri și promovarea tradițiilor locale.