Ședință solemnă la Consiliul Județean şi restituiri la Primăria Oradea - Celor ce ne-au dat nume!
Pentru a marca împlinirea a 95 de ani de la intrarea Armatei Române în Bihor cinci personalități de seamă ale județului au primit, post-mortem, titlul de Cetăţean de Onoare. În acelaşi context aniversar, la Primăria Oradea au fost inaugurate în Sala Mare două picturi istorice reflectând evenimente importante din trecutul oraşului.
Vineri la Consiliul Județean Bihor a avut loc o şedinţă solemnă, în cadrul căreia cinci personalități de seamă ale județului au primit, post-mortem, titlul de Cetăţean de Onoare: dr. Aurel Lazăr, Generalul Traian Moșoiu, dr. Ioan Ciordaș, dr. Nicolae Bolcaș și Rimler Karoly (fost primar al municipiului Oradea). Doar cinci consilieri județeni au lipsit vineri de la ședința festivă care s-a vrut a fi o răsplată pentru cei care și-au pus amprenta în evoluția istorică, politică, militară, socială și culturală a județului Bihor. Restul consilierilor, deși atunci când au fost citite cuvintele la adresa personalităților premiate, s-au jucat sau au vorbit la telefoane, au căscat sau au sorbit zgomotos din cafea, au purtat în piepturi cocarde tricolore și au aplaudat după fiecare titlu decernat.
„Prin aceste titluri de cetățean de onoare nu cred că vom reuși să răsplătim personalitățile de seamă ale județului pentru ceea ce au făcut în timpul vieții pentru Bihor dar putem să arătăm un gest de apreciere și prețuire pentru acești oameni", a spus la începutul ședinței, președintele Consiliului Județean (CJ) Bihor, Cornel Popa.
Prima distincție a fost acordată fostului avocat liberal Aurel Lazăr, participant la Marea Unire, „laudatio" fiind rostit de directorul Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac. Au urmat apoi dr. Ioan Ciordaș, dr. Nicolae Bolcaș, Rimler Karoly (fost primar al municipiului Oradea) și Generalul Traian Moșoiu. Distincția primită de Aurel Lazăr a ajuns la Muzeul Țării Crișurilor, dar cele pentru Rimler Karoly și Traian Moșoiu au fost ridicate, în aplauzele sălii, de descendenți ai familiilor celor doi.
Contre pe adevărul istoric
Programul a mai cuprins două lansări de carte. Prima, intitulată „Situația dramatică a populației românești din Bihor în primele luni ale anului 1919. Documente", a prof. univ. dr. Viorel Faur, a fost prezentată de prof. dr. Ioan Zainea.
„Este o carte a recunoștinței față de cei care au fost în prima linie și s-au jertfit pentru a lăsa în urmă o țară unită. Are la bază 161 de documente care se constituie într-un argument științific cu privire la contribuția și jertfa bihorenilor pentru Statul Național Unitar Român", a spus Ioan Zainea, al cărui discurs a fost urmat de o replică scurtă a deputatului Szabo Odon: „Victime au existat în 1919 și de o parte și de cealaltă, la fel au existat și atrocități. Și comunitatea maghiară a avut propriile victime, la Tărcaia şi Grădinari. Cred că evenimentele istorice trebuie scrise fără ură și părtinire, tocmai de aceea vă pun la dispoziție și alte documente, care și-ar putea găsi loc în această lucrare".
A doua carte lansată a fost o a III-a ediție a volumului „Neculai Milescu spătarul călător în China" de Tiberiu Moșoiu (primar al Oradiei între 29 noiembrie 1933 și 2 noiembrie 1935) - prezentată de prof. Cantemir Moşoiu, strănepot al Generalului Traian Moşoiu. Evenimentele au continuat și sâmbătă, 19 aprilie, de la ora 10.00, la Primăria Beiuş, unde a avut loc o şedinţă festivă, urmată, de la ora 11.00, de un ceremonial militar-religios la Monumentul martirilor Ciordaș și Bolcaș. Duminică, 20 aprilie, după liturghia de Paşte de la Biserica cu Lună, participanţii s-au deplasat în alai la statuia Reginei Maria din Piaţa Ferdinand, unde a fost depus un buchet de flori, apoi la statuia lui Aurel Lazăr, unde Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, a susţinut o scurtă alocuţiune, urmată de depuneri de jerbe de flori. Programul organizat de CJ Bihor a cuprins și demonstraţii ale asociaţiilor păstrătorilor de tradiţii militare (prezentarea Drapelelor de Luptă istorice, prezentarea uniformelor, mișcări de instrucție de front și de luptă și defilarea Gărzii de onoare).
Comentarii