Agitaţie mare, ieri în jurul prânzului, pe DN 76, la ieşirea din Băile Felix. Echipajele de intervenţie în acordarea primului ajutor şi salvarea de vieţi omeneşti s-au aflat sub cod portocaliu ca urmare a evenimentului petrecut. O coliziune frontală între două autoturisme Dacia şi încercările unei autospeciale ce transporta substanţe periculoase de a evita impactul cu ele au dus la producerea unui grav accident. Carosabilul acoperit cu polei a făcut ca amploarea acestuia să fie şi mai mare.

 

Actorii care au jucat scenariul accidentului au fost persoane ce au luat parte în primele două zile ale săptămânii la Cursurile din cadrul Conferinţei Naţionale de Medicină de Urgenţă „Search and Rescue" 2009. După producerea impactului, la numărul unic de urgenţă 112 s-au înregistrat trei apeluri ce anunţau accidentul, faptul că sunt şase victime şi scurgerea de substanţe periculoase din autocisternă. În mai puţin de 15 minute, la faţa locului au fost prezente echipajele Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare Oradea, ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" Bihor, cinci ambulanţe ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă, Poliţişti şi Jandarmi. "Exerciţiul organizat este unul complex, de cooperare între mai multe servicii, cu număr mare de victime, prin care dorim să testăm modul în care este coordonată acţiunea. Dat fiind faptul că în acest accident este implicată şi o autocisternă ce transportă substanţe periculoase, urmărim şi scenariul privind această situaţie", ne-a declarat lt. colonel dr. ing. Claudiu Zoicaş din partea ISU Bihor. La fel cum se întâmplă de cele mai multe ori şi în cazul unui accident rutier cu victime, martorii prezenţi la faţa locului s-au arătat nemulţumiţi de timpul de reacţie al salvatorilor, cele 13 minute scurse până la sosirea primului echipaj medical fiind considerat de aceştia mult prea mult. Acordarea primului ajutor, scoaterea victimelor dintre fiarele contorsionate şi înlăturarea pericolului de producere a unei catastrofe cauzate de scurgerea de substanţe periculoase au fost fazele exerciţiului. O premieră a constiuit-o prezenţa cortului de triaj, adus de către echipajul de la Târgu Mureş, judeţul nostru neavând în dotare încă aşa ceva. Odată montat, acesta are capacitatea de a adăposti victimele, cărora li se acordă primele îngrijiri medicale, iar în funcţie de gravitatea stării de sănătate sunt transportate la Spital.

Organizatorii simulării au fost mulţumiţi de rezultat, însă au precizat că mai sunt detalii ce trebuiesc perfecţionate. "După două zile în care participanţii au luat parte la şapte cursuri pre-conferinţă, a urmat punerea în practică a celui de Mijloace şi proceduri de descarcerare în accidentele rutiere. Prin acest exerciţiu s-a făcut analiza cursanţilor şi a capacităţii de reacţie a echipajelor implicate. A fost de fapt o evaluare la rece. Pot spune că nu sunt mulţumit în totalitate, sunt detalii la care mai trebuie muncit", a precizat dr. Hadrian Borcea, medic şef UPU-SMURD Oradea şi preşedintele Comitetului de Organizare.

 

După 40 de minute, exerciţiul s-a finalizat, răniţii au fost transportaţi la spital, pericolul de explozie înlăturat, carosabilul curăţat, iar circulaţia a revenit la normal.