Echipajul Cristina Nevelits şi Miruna Diţă, eleve în clasa a IV-a F la Şcoala „Dacia" din Oradea, s-a calificat la olimpiada naţională de educaţie civică rezervată ciclului primar (clasele III-IV), după ce au obţinut punctajul maxim, de 100 de puncte, la etapa judeţeană, desfăşurată pe 12 martie, la Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu".

Lucrarea lor, atât scrisă, realizată de Miruna Diţă, cât şi desenul ce a dovedit talentul artistic al Cristinei Nevelits, au impresionat juriul local, cu atât mai mult cu cât subiectul a fost destul de incitant, fiind vorba de dreptul la asistenţă medicală a copiilor, în condiţiile în care nici chiar unii adulţi nu îşi cunosc drepturile. Etapa naţională a fost stabilită pentru perioada 17-21 aprilie şi se va desfăşura la Ploieşti, judeţul Prahova, fără deplasarea elevilor. Inspectoratul Şcolar Bihor va transmite prin profesorul însoţitor lucrarea scrisă şi afişul aparţinând elevelor Cristina Nevelits şi Miruna Diţă. Finalistele bihorene îşi pun mari speranţe într-o plasare cât mai bună în competiţia naţională, deoarece subiectul despre Convenţia cu privire la drepturile copilului,  adoptată de Adunarea Generală a O.N.U. la 20 noiembrie 1989, articolul 24 aliniatul 1 - "dreptul copilului de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate posibilă şi de a beneficia de servicii medicale şi de recuperare", a stârnit sentimente combative de sprijinire a copiilor şi de apărare a drepturilor acestora. Compunerea Mirunei Diţă a susţinut acest drept, iar grafica Cristinei Nevelits a răspuns cerinţei olimpiadei judeţene, şi anume aceea de atenţionare asupra necesităţii de a fi respectat dreptul oricărui copil la sănătate şi la accesul la servicii medicale. În cadrul orelor de educaţie civică, copiii aud de foarte multe ori întrebarea "De ce avem nevoie de drepturi speciale pentru copii, în condiţiile în care există drepturile omului?".  Experienţa a arătat că, din păcate, copiii cad adesea victime inocente ale unor situaţii problematice, vocea lor nefăcându-se auzită de cele mai multe ori. Cristina Nevelits povesteşte că a desenat un copil căzut în stradă, care aşteaptă să fie salvat, precum şi alţi copii de mai multe naţionalităţi, arătând că, indiferent de culoarea pielii, naţionalitate, religie etc., toţi au dreptul la asistenţă medicală. În plus, conform informaţiilor adunate de ea şi colega sa, Miruna Diţă, peste 2 milioane de copii au murit în ultimii 10 ani în războaie, 10 milioane de copii din toată lumea au suferit, ca urmare a războaielor prin care au trecut, traume psihice severe, 30 de milioane de copii trăiesc în zone în care au loc confruntări armate, iar în 26 de ţări ale lumii copiii sub 15 ani pot fi înrolaţi în armată.

Învăţătoarea Maria Câmpean este foarte mândră de performanţa elevelor sale, Cristina Nevelits şi Miruna Diţă, în special pentru faptul că micuţele au reuşit să facă cunoscută Şcoala „Dacia" la nivelul ţării, dar şi pentru că au reuşit să demonstreze gândire analitică, putere de concentrare şi evidenţiere artistică a unui subiect.