Dacă anul trecut Universitatea din Oradea a adunat în celebra „Săptămână ştiinţifică" toate evenimentele cu pretenţii ştiinţifice din timpul anului, doar ca să pară cât mai multe şi cât mai variate, anul acesta nici măcar de această formalitate nu s-a mai îngrijit. „Săptămâna ştiinţifică" nu a avut nici măcar un program pe facultăţi sau departamente pentru ca cei interesaţi să ştie ce şi unde are loc.

În cadrul mult trâmbiţatelor premii de excelenţă în cercetare din acest an, au fost puşi pe aceeaşi treaptă oameni cu merite incontestabile cu... „cine trebuie". Ca o coincidenţă, printre premiaţi s-au numărat persoane importante, cu funcţii de conducere la Universitate.

„Trebuie să ne definim domeniile cu cel mai mare impact în zona noastră şi să nu ne dispersăm forţele pe alte domenii de cercetare care nu vor avea impact în regiunea noastră", a spus rectorul Constantin Bungău care a fost completat de preşedintele Senatului, Sorin Curilă afirmând că fiecare centru de cercetare de la Universitate trebuie să-şi reevalueze programul pentru a se adapta.

„Nu este suficient să cercetăm ci trebuie să şi facem publice rezultatele cercetărilor noastre şi să le împărtăşim cu ceilalţi. Tocmai de aceea Universitatea premiază cu câte 2.000 de lei fiecare articol ISI şi cărţile publicate la edituri importante", a spus şi prorectorul Sorin Şipoş.

13 premii şi...

În faţa unei săli pe jumătate pline, a urmat decernarea celor 13 premii, oficialităţile fiind făcute de rectorul Constantin Bungău, preşedintele Senatului Universităţii - Sorin Curilă şi prorectorul - Sorin Şipoş.

Premiul Vasile Niţu pentru excelenţă în cercetare a fost acordat profesorilor Ioan Felea, Nicolae Rancov, Viorel Haş şi Daniel Albuţ, pentru Brevetul „Metodă pentru testarea pierderilor de putere în maşina asincronă care funcţionează în regim deformant". Premiul Barbu Ştefănescu l-a primit Viorel Faur pentru cărţile „Generaţia Marii Uniri. Evenimentele din Bihor (decembrie 1918 - aprilie 1919). Documente", „Situaţia dramatică a populaţiei româneşti din Bihor în primele luni ale anului 1919. Documente" şi „95 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, la 1 Decembrie 1918. Documente bihorene". Premiul Victor Cădere le-a fost conferit profesorilor Mircea Brie, Ioan Horga şi Sorin Şipoş pentru volumul tipărit la „Cambridge Scholars Publishing", „Ethnicity and intercultural Dialoque at the European Union Border". Premiul Lucian Drimba l-a primit criticul Mircea Morariu pentru cartea „Teatru şi hărţi 2012. Un an teatral aşa cum l-am văzut". Premiul pentru excelenţă în cercetare în Medicină l-au primit Simona Bungău, Georgeta Gavriş, Alina Maria Cărăban, Alexandrina Fodor şi Anda Ioana Graţiela Petrehele pentru Brevetul „Metodă de determinare a acidului ascorbic din fructe". Premiul Andrei Whery l-au primit Vasile Laszlo pentru volumul „Biotehnologiile vegetale şi aplicaţiile lor" şi Maria Şandor pentru cartea „Tehnologia şi controlul materiilor prime vegetale". Premiul pentru excelenţă în Biologie, l-au primit Severus Daniel Covaciu Marcov şi Istvan Sas Kovacs, redactori ai Revistei ISI „North Western Journal of Zoology", 2013. Cea mai importantă realizare, publicarea în Nature Physics a articolului „Emergent SU(4) Kondo Physics in a spin-charge-entangled double quantum dot" a fost răsplătită prin acordarea premiului în Fizică, profesorului Cătălin Paşcu Moca. Premiul Ioan Denuţa, i-a fost acordat decanului Adriana Giurgiu, pentru cartea „Costuri şi beneficii ale integrării României în Uniunea Europeană din perspectiva comerţului exterior şi a investiţiilor străine directe". Premiul În Administrarea Afacerilor l-a primit Daniel Bădulescu pentru cartea „Dezvoltarea şi finanţarea afacerilor antreprenoriale. Particularităţi în turism". Premiul Eugeniu Speranţia i-a fost acordat lui Adrian Hatos, pentru cartea „Participarea comunitară în România - Acțiune colectivă urbană în postsocialism". Premiul Episcop Nicolae Popovici l-au primit Dumitru Megheşan, Emil Cioară, Viorel Cristian Popa şi Vasile Doru Fer, pentru volumul „90 de ani de la înfiinţarea învăţământului academic teologic". Ultimul premiu, Ignatie Berindei, l-a primit Cezar Morar pentru cartea „Turism şi dezvoltare durabilă în zonele miniere defavorizate din judeţul Bihor".

... Un Doctor Honoris Causa

După decernarea premiilor a urmat ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, profesorului dr. Oliver Grau de la Universitatea din Krems, Austria, evenimentul încheindu-se cu un scurt program artistic oferit de Facultatea de Arte.