Mens sana in corpore sano - un adagiu latin uitat în zilele noastre - a fost resuscitat printr-un program naţional de inspiraţie antică grecească destinat copiilor preşcolari. Sala de sport a Liceului "Don Orione" din Oradea a fost ieri locul de întâlnire al câtorva zeci de prichindei din grădiniţele judeţului.

Preşcolari de la 19 grădiniţe din Oradea şi din judeţ s-au echipat de sport şi, frumos încolonaţi pe echipe, au aşteptat să înceapă competiţia. Competiţia a constat într-o ştafetă pe echipe, grădinarii având de parcurs un traseu cu obstacole, contra timp. Primele trei echipe care au scos cele mai bune rezultate au fost apoi recompensate cu cupe şi medalii. "Prin acest program urmărim dezvoltarea deprinderilor motrice de bază, atragerea către educaţie fizică şi sport a copiilor de la o vârstă fragedă, deoarece astfel putem le putem dezvolta o personalitate frumoasă acestor copii", spune profesorul Alexandru Stoica de la Liceul "Don Orione". Programul naţional de stimulare a interesului pentru educaţie fizică şi sport  "Kalokagathia" propune stimularea posibilităţilor de dezvoltare fizică armonioasă şi de manifestare ale copiilor cât mai de timpuriu (respectiv în perioada 3-6/7 ani şi chiar în perioada şcolarităţii mici, 7-9 ani) şi nu numai în cadrul curriculumului obligatoriu, pentru a se ajunge, în timp, la idealul armonic - caracterizat la atenienii antici prin formula "Kalos kai agatos" - la omul vrednic, înzestrat cu toate calităţile fizice, sufleteşti şi morale ale bunului cetăţean.

Manifestarea are loc sub coordonarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, inspector responsabil fiind prof. Aurelia Bodea, în parteneriat cu Liceul privat catolic din Ioşia Nord. Dovada faptului că întrecerea nu a fost o glumă stă juriul compus din cadre didactice pe domeniul sport de la Universitatea din Oradea, iar directorul de la "Don Orione", Martin Miheler, ne-a declarat că liceul şi-a propus ca şi în anii următori să găzduiască manifestarea sportivă destinată preşcolarilor.