Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” a fost săptămâna trecută, pe 14 și 15 octombrie, gazda #ErasmusDays 2021, un eveniment care a avut ca grup țintă elevii claselor a IX-a și a X-a, alături de cadrele didactice Viorel Muscaș și Eugen Ilisoi.

#ErasmusDays a avut loc pentru prima dată în 2017, cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a programului Erasmus+. Ea celebrează succesul programului și prezintă beneficiile experienței de învățare care schimbă viața pe care o oferă. Evenimentul este prevăzut atât la nivel național, cât și la nivel european cu scopul a fi diseminate experiențele Erasmus+.

Joi, 14 octombrie, în Aula Magna a Liceului Teoretic „Aurel Lazăr”, s-a desfășurat o sesiune de informare despre Programul Erasmus+ în general, diseminarea proiectelor Erasmus+ implementate de școală și lansarea la nivel instituțional a unui nou proiect european Erasmus+ .

Responsabiliul cu activitate de cooperare europeană, prof. dr. Carmen Chira, a prezentat elevilor informații de interes general referitoare la Programul Erasmus+ al Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport în perioada 2021-2027 comparativ cu 2014-2020. Noul program facilitează participarea persoanelor care provin din medii defavorizate prin intermediul noilor formate, cum ar fi schimburile virtuale și mobilitățile de învățare pe termen scurt, precum și prin facilitarea accesului organizațiilor mai mici și de nivel local. De asemenea, consolidează cooperarea cu țările terțe printr-o combinație de mobilitate fizică și virtuală. Inițiativă DiscoverEU, parte a noului program, oferă tinerilor oportunitatea de a descoperi patrimoniul cultural și diversitatea Europei. Investind în oameni, cunoaștere și competențe, noul program răspunde provocărilor la nivel global și pune accent pe componenta socială și facilitează competitivitatea la nivel european.

A două parte a activității a avut ca obiectiv cunoașterea de către elevi a activității europene a școlii prin vizualizarea galeriei de proiecte Erasmus+: „Foresee the Future: curiosity, competence, confidence, creativity” (2016-2018) realizat în parteneriat cu instituțiile de învățământ din Cipru, Franţa, Italia, Portugalia, Turcia; „European Path (e)Motion” (2017-2019) derulat în cooperare cu școli din Grecia și Italia; „Young Entrepreneurs – the Future of Europe” (2018-2020/21), desfășurat împreună cu școli din Suedia, Italia, Spania. A fost menționat și proiectul Accepting diversity vs. bullying (2019-2021/22), derulat în parteneriat cu școli din Germania, Spania și Belgia care se va finaliza la sfârșitul acestui an școlar.

Au fost evidențiate cele mai importante etape și momente ale acestor proiecte, precum și impactul pe care l-au avut asupra elevilor, cadrelor didactice participante și asupra instituției școlare.

Ultima parte a evenimentului a fost dedicată lansării oficiale, la nivel de instituție, a unui nou proiect Erasmus+ „Let’s embrace everybody” (aprobat în 2020), care va fi implementat în perioada 2021-2023 și care urmează a fi realizat cu același entuziasm și responsabilitate ca toate celelalte proiecte lăzăriste.

La activitate a luat parte și directoarea Mihaela Elena Băguț, care i-a încurajat pe „boboci” să se implice în activitățile din calendarul proiectelor europene.

Vineri, 15 octombrie, în cadrul aceluiași eveniment, a fost vizitată sala Cartea de Aur. După o scurtă prezentare a programului Erasmus + și a experienței lăzăriste în împlementarea de proiecte europene, elevii au vizitat sala „Cartea de aur”, unde se găsesc expuse produsele realizate în cadrul proiectelor europene, precum și „Culoarul internaționalizării” pe pereții căruia se găsesc panouri prezentând proiectele derulate. Coordonatorul activităților a explicat celor prezenți detalii referitoare la proiectele afișate pe panouri.