Este bine în general, dar rău pe alocuri. Cam asta a transmis șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Alin Novac Iuhas, în ultima confernță de presă. Mai concret, din 879 de corpuri de clădire în care elevii vor învăța în acest an școlar, 89 nu au autorizație ISU și 52 nu au autorizație sanitară.

Totuși, șeful Inspectoratului spune că școlile din județ au primit cea mai mare finanţare în infrastructura şcolară din ultimii ani.

„În acest început de an școlar avem 879 de corpuri de clădiri în care se vor desfășura cursuri. Dintre acestea 89, adică 10%, nu dețin autorizație ISU. Suntem totuși mai bine decât anul trecut, în fiecare an am avut o scădere a numărului de școli fără aviz. Din cele 89, 45 și-au depus documentarea pentru a primi acest aviz și sper să îl primească până la începutul anului școlar. În Bihor 104 școli au acest aviz, iar 686 nu îl necesită.

În ceea ce privește autorizația sanitară, 827 de școli o au și 52, adică 6%, nu au această autorizație. Din cele 52, în 26 sunt lucrări în derulare, cele mai multe prin PNDL. Școlile cu WC în curte sunt structuri ale unor unități mai mari. Din păcate, acolo unde nu avem apă și canal nu vom avea nici aviz sanitar sau ISU, dar asta nu înseamnă că nu se poate face școală. Condiții minimale sunt în toate unitățile de învățământ. Debutul de an școlar îl vom avea în condiții bune atât administrativ, cât și în ceea ce privește manualele sau resursa umană. Toate cele 162 de microbuze școlare au avizele și inspecțiile la zi. Mai sunt de repartizat câteva manuale, dar se va rezolva până vineri. Sunt probleme mici cu unele manuale pentru minorități. În ceea ce privește resursa umană, pe 6 septembrie vom mai avea o ședință publică de repartizare pentru că mai sunt câteva fracțiuni de posturi libere în mediul rural. Vom apela la pensionari și la necalificați, dacă va fi nevoie și nu cred că vom avea probleme”, a spus ieri, în cadrul unei conferințe de presă, șeful IȘJ Bihor, Alin Novac-Iuhas, care a mai afirmat că nu au fost schimbați decât directori și adjuncți care s-au retras sau au ieșit la pensie, cea mai importantă modificare fiind schimbarea conducerii la Liceul Aurel Lazăr, acolo unde, în locul lui Gheorghe Tirla, care s-a pensionat, a fost numită Carmen Chira.