Universitatea din Oradea a obţinut 661.000 de lei de la Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior, bani care vor fi investiți în patru proiecte importante. Acestea vor acoperi mai multe nevoi: dotarea unor laboratoare cu aparatură, aprofundarea cercetărilor în nanomateriale și dezvoltarea unor competențe antreprenoriale studenților.

 

Derulat până la sfârșitul acestui an, cel mai valoros proiect, cu un buget de 275.000 de lei, vizează amenajarea unor laboratoare didactice de monitorizare a vulnerabilităţii unor specii horticole şi iniţierea unor marcheri de stres la efectele schimbărilor climatice.

„În urma transformărilor care au apărut, un patrimoniu de specii termofile s-a pierdut. Se importă pomi de diferite specii fără nicio evaluare în ce priveşte adaptarea la condiţiile climatice ale zonei şi evident ne putem trezi cu investiţii inutile”, a declarat profesorul Laszlo Vasile, de la Facultatea de Protecţia Mediului, managerul proiectului, prezent la conferința organizată marți, la Universitatea din Oradea, alături de prorectorul Ligia Burtă și Vasile-Aurel Căuș de la Facultatea de Științe.

Universitatea vrea să pună bazele unei bănci de gene pentru specii termofile, precum migdalul ori caisul, astfel încât acestea să nu dispară definitiv din grădinile bihorenilor.

„Facultatea are mulţi studenţi cu bunici la ţară, în ale căror grădini cresc aceste soiuri care trebuie conservate”, a mai spus profesorul. Laboratoarele vor fi amenajate în staţiunea de cercetare pomicolă a facultăţii.

Un alt proiect important se referă la promovarea Universității în liceele din regiune. Cu un buget de 211.000 de lei, Universitatea îşi va prezenta specializările la 3.000 de elevi din Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureş şi Arad.

„Am identificat liceele care ar putea fi o sursă de viitori studenţi pentru Universitate”, a spus prorectorul Ligia Burtă, managerul proiectului care va implica și 20 de voluntari, angajaţi ai Centrului de Consiliere şi Servicii privind Cariera din cadrul Universităţii.

Un al treilea proiect se referă la antreprenoriat și are ca rol sprijinirea Societății Antreprenoriale Studenţești a Universităţii. Cu un buget de 84.000 de lei de la Ministerul Educaţiei şi o cofinanţare de 7.900 lei, proiectul are printre obiective realizarea unei pagini web, unde studenţii să aibă acces la informaţii de natură antreprenorială, certificarea a 15 cadre didactice cu competenţe antreprenoriale, elaborarea unui curs de antreprenoriat pentru studenţi şi includerea Universităţii în circuitul universităţilor de natură antreprenorială.

„În ultima vreme se discută foarte mult despre antreprenoriat şi dezvoltarea acestor competenţe. Într-o instituţie de învăţământ superior sunt două aspecte: competenţe pe care şi le pot dezvolta studenţii şi dezvoltarea capacităţii antreprenoriale la nivelul instituţiei”, a declarat Vasile-Aurel Căuş. Scopul declarat al proiectului este acela de a face bani pentru bugetul instituției prin vânzarea de brevete sau produse.

Ultimul proiect, în valoare de 91.000 de lei, este coordonat de profesorul de inginerie Tiberiu Vesseleny și vizează achiziţia de aparate şi tehnică necesară unor studii în domeniul nanomaterialelor.