După un an ca nicicare altul, cu pandemie și ore făcute de acasă, absolvenții claselor de-a VIII-a au susținut ieri prima probă a Evaluării naționale, cea la Limba și literatura română. Au participat 3.312 elevi.

Îmbrăcați în haine lejere, cu emoție amestecată cu încredere, cei mai mulți dintre elevii de la Oltea Doamna au găsit puterea să zâmbească înainte de unul dintre cele mai importante examene ale vieții.

În total, în Bihor, la prima probă a examenului au fost prezenți 3.312 candidați, iar 445 nu s-au prezentat la examen, din 3.757 de candidați înscriși în final, conform datelor furnizate de aplicația informatizată. Nu au existat situații de candidați care să susțină examenul cu subiecte de rezervă, nici situații de candidați eliminați.

Examenul nu a fost dificil. La primul subiect elevii au avut două texte la prima vedere (Sorin Titel - Pantera neagră și Stela Giurgeanu - Falsa generozitate, preluat din Dilema Veche) pe baza cărora li s-a cerut să arate timpul în care se desfășoară acțiunea, să identifice mai multe răspunsuri corecte valorificând informații din text, să stabilească dacă unele enunțuri sunt corecte sau nu, să prezinte, în cel puțin 30 de cuvinte, o legătură care se poate stabili, la nivelul conținutului, între fragmentul din „Pantera neagră”, de Sorin Titel, și fragmentul extras din „Falsa generozitate”, de Stela Giurgeanu etc.

La Subiectul II, elevii au avut de scris un text narativ de cel puțin 150 de cuvinte în care să povestească o situație neprevăzută din timpul unui joc cu prietenii în curtea școlii, inserând o secvență descriptivă și una dialogată.

Rezultatele finale, pe 4 iulie!

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore) calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Au beneficiat de prelungirea timpului de lucru, cu maxim două ore, candidații cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.

Joi, 24 iunie, se va desfășura proba la Matematică, iar proba la Limba și literatura maternă va avea loc vineri, 25 iunie. Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14.00 (în centrele de examen).

Contestațiile pot fi depuse pe 29 iunie (în intervalul 16.00 - 19.00) și 30 iunie (8.00 - 12.00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. Candidații care depun sau transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun sau transmit, tot prin mijloace electronice, și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții sau reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie.

„Absolvenţii învățământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare ori carantină sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu pot finaliza ori participa la probele de examen pot susţine aceste probe în etapa specială, programată în perioada 5 - 12 iulie, precedată de etapa de înscriere (28 iunie - 2 iulie). Dacă aceștia au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul li se recunosc probele desfășurate în perioada 22-25 iunie 2021”, se afirmă într-un comunicat al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.