Pentru absolvenţii claselor a XII-a, de ieri au început emoţiile. La ora 12.00, a avut loc prima probă de bacalaureat, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probă care se notează cu „admis" sau „respins". La Colegiul Naţional „Mihai Eminsecu", elevii aşteptau nerăbdători pe holuri, sperând să nimerească subiecte mai uşoare.

Prima probă de la Bacalaureatul de anul acesta, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), a început ieri în toate centrele de examen cu o întârziere de câteva ore din cauza alegerilor locale.  Colegiul Naţional „Mihai Eminescu" este unul dintre centrele de examinare din Oradea la care vor da examen şi elevii de la Liceul de Artă. În total vor susţine examen de bacalaureat aproximativ 400 de elevi dintre care 187 de la Eminescu. „Cum să nu aibă emoţii elevii, cînd şi eu, deşi sunt cadru didactic de peste 40 de ani, am emoţii", a spus directoarea Colegiului, Maria Oniţa care a mai adăugat: „La noi, examenele se vor da în patru clase supravegheate cu 5 camere de luat vederi, una dintre ele amplasată în sediul comisiei. Avem 8 profesori examinatori, câte doi în fiecare clasă. Nu am nimic împotriva camerelor de luat vederi. Ba din contră, singura mea dorinţă este să se reaşeze valoarea reală a absolvenţilor". Elevii de la Liceul de Artă, vor susţine la Eminescu doar examenele scrise, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), susţinând-o la liceul la care au învăţat.

"Era mai bine să începem cu scrisul"

Chiar dacă era înainte de ora începerii examenului, elevii programaţi astăzi la prima probă se adunaseră pe coridor discutând despre subiectele pe care le puteau nimeri. „Era mai bine dacă începeam cu examenul scris şi nu cu cel oral. Va fi greu să ne stăpânim emoţiile", susţinea Patricia Biriş, elevă în clasa a XII-a B. De o părere asemănătoare era şi Alexandra Condea: „Va fi greu să ne depăşim emoţiile dar ţinând cont de pregătirea făcută cu doamna Marton, nu avem cum să nu ne descurcăm". Şeful de promoţie al anului, Arpad Biro, din XII H, era mai optimist. „Nu ne este frică pentru că ne-am pregătit, dar abia aşteptăm să se termine toate probele. Mie mi-ar place să îmi cadă un subiect despre poezia modernă, la care cred că aş lua nota maximă", a spus pentru Crişana, Arpad Biro. Primele rezultate au fost afişate ieri seară, restul urmând a fi anunţate fie în seara aceleiaşi zile, fie la o zi după examinarea cndidaţilor. Conform Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, la examenul de bacalaureat din acest an s-au înscris 6.875 de elevi. Dintre aceştia 5.426 sunt din promoţia 2012, iar 1.449 sunt elevi care nu au reuşit să ia examenul în anii anteriori.  În judeţul Bihor sunt 20 de centre de evaluare, trei unităţi şcolare în care vor funcţiona subcomisii şi trei centre zonale de examinare.  Proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română va fi urmată, între 13 şi 15 iunie, de proba B a aceluiaşi examen. Între 25 şi 27 iunie va avea loc proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. În luna iulie, între 2 şi 4, vor avea loc probele scrise la limba şi literatura română (Ea, Eb, Ec). Proba la alegere a profilului şi specializării va avea loc pe 6 iulie. Primele rezultate se vor afişa pe 8 iulie, a doua zi, între 08.00 şi 12.00 vor putea fi depuse contestaţii, rezultatele finale urmând a se afişa pe 13 iulie.