Luna trecută, în perioada 6-12 mai a avut loc la Giardini Naxos, Italia, prima activitate transnaţională de învăţare, predare, formare din cadrul proiectului Erasmus+ „European Path (e)Motion”. Elevii și profesorii de la Aurel lazăr au participat la activități în cadrul școlii, dar și deplasări pe teren cu scopul de a străbate cărări europene.

Echipa lăzăristă a fost reprezentată de elevii Andrada Tarce, Al Mahmoud Samir, Sebastian Gozner, Horațiu Seica, Alin Stefancsik și Romeo Carp, însoțiți de Carmen Chira - coordonatorul proiectului, Gheorghe Tirla - directorul liceului, și profesoara Floare Gavra.

În cadrul acestui proiect, instituţia are ca parteneri școli din Grecia și Italia. Ceremonia de deschidere a fost găzduită de către directorul liceului italian, Carmela Maria Lipari, iar reprezentanți ai autorităților locale au fost de asemenea prezenți pentru a sublinia importanța internațională a evenimentului. În cursul primului atelier de lucru, elevii din școala gazdă au prezentat căile pregătite pentru elevii-partenerii de la Liceul Tesprotiko din Grecia și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea, România. După-amiaza a fost dedicată parcurgerii uneia dintre căile arheologice din Giardini Naxos. O localitate extrem de importantă - prima colonie grecească din Sicilia, fondată în 734 î.Cr. A doua zi a fost dedicată căilor istorice și artistice din Catania - pe urmele lui Goethe și Grand Tour - pentru a descoperi frumusețea vechilor palate, ale clădirilor și catedralelor.

În a patra zi de activitate, cărarea naturalistă și geologică i-a purtat pe elevi și profesori pe muntele Etna, cel mai înalt vulcan activ din Europa, care oferă o priveliște splendidă de sus, și degajă un sentiment intens de măreție și putere a naturii, care se zbate între culoarea neagră a lavei și alinarea albă a zăpezii. În ultima zi, echipa europeană a fost din nou la școală, realizând activitățile planificate. Toți elevii s-au dovedit a fi foarte originali și inventivi, prezentându-și produsele realizate - povestiri de înțelepciune îmbogățite cu imagini frumoase și unice.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.