Peste 500 de elevi din județele Argeș, Bihor și Cluj au participat, în acest an școlar, la proiectul pilot de educație ecologică ABCdar Verde. Elevii au descoperit cum pot contribui ei înșiși la protejarea mediului și cum pot utiliza responsabil resursele pe care le au la dispoziție.

 

Prima ediție a proiectului ABCdar Verde, dezvoltat de Junior Achievement cu sprijinul Holcim Romania, a reunit, în acest an, un număr total de 523 de elevi de gimnaziu din 15 școli din județele Argeș, Bihor și Cluj.

Din județul Bihor, școlile participante la proiect au fost: Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”, Aleșd; Liceul Teoretic „Constantin Șerban”, Aleșd; Școala Gimnazială Aștileu și Școala Gimnazială Hotar.

„Dezvoltat pentru a forma și încuraja un comportament responsabil față de mediu, proiectul a inclus noțiuni despre principalele resurse naturale și efecte ale utilizării acestora, precum și exemple de norme și bune practici prin care oameni, companii și autorități pot contribui la utilizarea rațională a resurselor pe care le au la dispoziție și, astfel, la calitatea vieții și a economiei”, explică Mihai Cornea, Project Coordinator la Junior Achievement Romania.

Potrivit acestuia, toți participanții au beneficiat de resurse adaptate învățării mixte, la școală – kit educațional tipărit – și online – exerciții digitale interactive dezvoltate prin intermediul platformei JA Inspire™.

„Mi-a plăcut ideea proiectului ABCdar Verde, pentru că am învățat despre mediu, despre ce putem face pentru ca natura și sănătatea următoarelor generații să fie protejate”, afirmă un elev din clasa a V-a de la Liceul „Constantin Șerban” din Aleșd.

Scopul final a fost acela de a-i face pe elevi să definească și să înțeleagă rolul pe care ei înșiși îl au în protejarea mediului.

Un rol important în desfășurarea proiectului l-au avut cei 26 de profesori și 22 de voluntari Holcim, care au organizat sesiuni practice de învățare cu elevii, menite să încurajeze comportamentul responsabil al acestora față de mediu.