Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Oradea se găsește în mijlocul unui scandal. Mihaela Ichim, mama unei fetițe din clasa pregătitoare, a publicat pe 2 martie, pe Facebook, o fotografie a grupului de părinți de pe WhatsApp, în care i se sugera să își mute copilul în altă clasă dacă nu vrea să dea bani pentru cadoul învățătoarei.

Femeia a fost revoltată, mai ales că este și ea profesoară de franceză la Colegiul „Constantin Şerban” din Aleşd.

„Dragi părinți, căci vouă mă adresez, este inadmisibil unde s-a ajuns. Unde am ajuns noi, ca oameni. În imaginea de mai jos vedeți reacțiile părinților, ai căror copii sunt în clasă cu fetița mea, la Școala „Nicolae Balcescu” din Oradea. Reacție venită în urma refuzului meu de a da bani pentru cadoul dnei învățătoare și pentru achiziționarea unor perdele și a unui alfabetar.

1. Nu am facut-o din răutate, ci pentru că lucrez în învățământ și știu, după 17 ani de dăruire, că lucrurile se pot face și altfel, nu doar stând cu mâna întinsă în fața părinților. Avem proiecte europene, avem ONG-uri foarte implicate, care lucrează pe proiecte cu școli, avem sponsorizări, avem bani de la primării. Doar că lucrurile astea ar trebui făcute de cadrele didactice și manageri gratis și cu multe ore petrecute în fata calculatorului. Dacă eu am putut, și alții pot.

2. Nu am facut-o, pentru că este ilegal (art. 5, lit. b), pct. II din Codul Cadru de etică al personalului didactic aprobat prin Ordinul MEN nr. 4831/2018) și imoral.

3. Nu am facut-o, pentru că de ani de zile încercăm să schimbam țara asta, pentru că ne plângem de indiferența și șpăgile care domnesc în toate instituțiile statului, dar noi, ca actori principali, nu facem nimic sau chiar contrariul.

Să ajung să fiu „sfătuită” să-mi mut copilul în altă clasă e prea mult. Pentru mine și pentru copilul meu. Ajunge! Vreau o Românie frumoasă!”, a scris Mihaela Ichim pe Facebook.

În câteva zile, mesajul a fost apreciat de aproape 3.000 de persoane și share-uit de 2.000 de ori. Din cele aproape 2.000 de comentarii, cele mai multe sunt îndreptate împotriva părinților și a profesorilor care primesc atenții.

„Peste tot este așa, se apropie 8 martie, la noi s-au cerut câte 2 mil. de copil pt. cadou doamnei”, scrie în comentariu o mămică, completată de o alta „La noi de Craciun s-au cerut 120 lei, pana la urma s-au dat doar câte 70 lei de copil”. O altă cititoare scrie că „eu am doi băieți la școală, în niciuna din clase nu s-au cerut bani pentru niciun fel de cadou, niciodată! Mai mult, ni s-a adus și ni se aduce în atenție, cu fiecare ocazie, că nu este cazul să recurgem la asemenea gesturi!”.

Foarte multe persoane vin cu exemple din străinătate, unde nu există astfel de situații. Tema lansată însă în spațiu puiblic reflectă o realitate de necontestat, aceea că aproape peste tot se dau și se primesc „atenții”. Dacă acestea schimbă sau nu comportamentul învățătorilor sau profesorilor față de părinți sau copii, asta este o altă discuție.

 

Nu putem controla ce își scriu părinții

Trezindu-se în mijlocul unui scandal, mesajul profesoarei de franceză fiind rostogolit în media românească, conducerea Școlii „Nicolae Bălcescu” din Oradea a reacționat. „Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, referitoare la cazul de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” Oradea, unitatea de învățământ face următoarele precizări:

1. Nu au fost solicitate sume pentru fondul clasei de către niciun cadru didactic sau conducerea unității de învățământ. Mai mult decât atât, în cazul de față, nu putem vorbi de acest fond al clasei pentru că nu există.

2. Schimbul de replici al părinţilor din mediul online nu a angajat şi nu angajează în niciun fel unitatea de învăţământ, precum niciun cadru didactic din unitate. Discuţiile purtate pe grupul de whatsapp ies din sfera de competenţă a şcolii.

3. La nivelul unităţii de învăţământ există o asociaţie a părinţilor care nu a avut o astfel de iniţiativă de strângere de fonduri pentru „cadouri”. Ne exprimăm regretul şi îngrijorarea că o şcoală de tradiţie din municipiul Oradea, cu rezultate notabile la învăţătură, este atrasă într-un scandal ce nu îi aparţine”, se afirmă în comunicatul semnat de directorul Gheorghe Troie.

Conform unei declarații ulterioare, revolta Mihaelei Ichim nu are nicio legătură cu școala sau cu cadrul didactic, deoarece, susține ea, „nu am auzit ca învățătoarea să solicite ceva”, ci are legătură cu atitudinea anormală a părinților, o atitudine care aduce prejudicii grave profesorilor. Cel puțin celor cinstiți.