Deşi s-a vrut a fi un eveniment ştiinţific, conferinţa susţinută de Ecaterina Andronescu la Universităţii din Oradea nu a adus absolut nimic nou pentru opinia publică. Ba din contră, pentru a ascunde lipsa de performanţă a sistemului educaţional din România, fostul ministru a încercat să discrediteze criteriile de performanţă ale marilor universităţi, cu exemple lipsite de substanţă.

Anunţată cu mare tam-tam, conferinţa "Educaţia în România în context european" a fost de fapt doar un prilej pentru ca fostul ministru al Educaţiei să treacă şi pe la Universitatea din Oradea, înainte de a-şi face campanie electorală. Aula Magna a Universităţii a fost însă plină, în special de universitari cu înclinaţii politice de stânga, oameni care îşi datorează cariera (mai mult sau mai puţin meritată), răposatului rector Teodor Maghiar, condamnat la puşcărie pentru corupţie. De fapt, cu el a şi început conferinţa Ecaterina Andronescu: "Am venit la această conferinţă cu un document plin cu cifre şi statistici despre educaţia din România, dar am să-l las aici pentru cei care vor să se uite peste el. Vorbind despre Oradea, toţi cei care l-au cunoscut pe Teodor Maghiar ştiu câte eforturi a făcut pentru această Universitate. A vrut mult bine, prea repede. Voia să facă cea mai mare universitate de la marginea graniţei, deşi eu am tot încercat să-i temperez avântul. Chiar merită să îi purtăm recunoştinţă acestui om", a spus fostul ministru, în aplauzele întregii săli.

Struguri prea acri!

Lăsând la o parte conferinţa care era trecută în program, şi pentru care unii universitari veniseră în Aula Magna, Ecaterina Andronescu a încercat să explice nu de ce sistemul de educaţie românesc este atât de prost şi nu s-a îmbunătăţit în aceste două decenii şi nici ce soluţii ar trebui adoptate pentru schimbarea acestei stări de fapt, ci cât de greşite sunt criteriile celor care nu consideră nicio universitate din România demnă de a fi într-un top 500 în lume. "În cele mai importante universităţi din lume, este urmărită performanţa în cercetarea ştiinţifică deşi, ştim cu toţii, că rolul universităţilor este mult mai complex de atât", a spus fostul ministru care a şi dat exemplul unui profesor de la Harvard care şi-a dat demisia şi a înfiinţat o platformă on-line cu cursuri pentru studenţi. "Trebuie să învăţăm să ne adaptăm la noile realităţi şi să ne asociem cu alte universtăţi din ţară pentru a oferi şi noi astfel de cursuri, mai ales că ele sunt gratuite, dar testele pe care le dau studenţii la finalul lor, se plătesc", a mai spus Ecaterina Andonescu care, a dat de înţeles şi că învăţământul preuniversitar este unul performant: "Se poate spune că învăţământul românesc este slab doar dacă ne raportăm la anumite şcoli. Avem elevi care câştigă premii importante la concursuri internaţionale (fostul ministru nu a prezentat nicio situaţie comparativă cu numărul de medalii primite de alte ţări - n.r.) iar şcolile din afara ţării racolează mereu cei mai buni elevi şi studenţi". Ca o concluzie, conferinţa din Aula Magna a fost doar un prilej mascat de campanie electorală.