Intitulat „Formarea în companii europene: start-up pe piața muncii”, proiectul Erasmus+ derulat la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” începând din 2019 a ajuns aproape de finalizare, motiv pentru care conducerea școlii a organizat o întâlnire de prezentare și diseminare a acestuia. La eveniment au participat membrii echipei de proiect, consiliera localã Monica Ștefãnicã, cadre didactice din școalã, elevii din grupul țintã și pãrinții acestora. 

Prin acest proiect, 55 de elevi din clasele a X-a A (Tehnician în activități economice), a XI-a C (Tehnician proiectant CAD), a XI-a E (calificarea Bucătar) și a XI-a F (Mecanic utilaje și instalații în industrie) au beneficiat de activități de formare profesională într-un mediu de muncă performant, la standarde europene, cu scopul creșterii inserției profesionale și îmbunătățirii perspectivelor de carieră.

Stagiile de practică au fost efectuate la Montijo și Lisabona, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” având nu mai puțin de unsprezece parteneri portughezi, printre care un centru de formare profesională, unități școlare și agenți economici. Prin urmare, mobilitățile de tip work based learning (învățare bazată pe muncă) au urmărit dobândirea de competențe precum cele lingvistice și interculturale, capacitatea crescută de mobilitate geografică sau tranziția facilă de la școală la locul de muncă.

Cu ocazia evenimentului dedicat diseminării proiectului Erasmus+ „Formarea în companii europene: start-up pe piața muncii”, directoarea Claudia-Florina Cighir a anunțat că, în urma proiectelor Erasmus+ derulate din 2014 și până în prezent, au beneficiat de mobilități transnaționale 219 elevi și opt cadre didactice. Mai mult, preciza Claudia-Florina Cighir, un nou proiect Erasmus+ 2020 este în desfășurare, până acum beneficiind de schimburi de experiență în Portugalia opt profesori din aria curriculară Tehnologii și cincisprezece elevi (Tehnician în activități economice). În toamnă, anunța directoarea școlii, alți treizeci de elevi de clasa a X-a, câte cincisprezece de la calificările Mecanic utilaje și instalații în industrie și Ospătar-chelner-vânzător în unități de alimentație, vor efectua stagii de practică la partenerii portughezi.

Un alt aspect important al proiectelor Erasmus+ derulate de Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” constă în validarea stagiilor de practică realizate în străinătate prin certificate de tip Europass  Mobility, „care contribuie la formarea unor portofolii solide ale viitorilor absolvenți apreciate pe piața europeană a forței de muncă”, mai sublinia directoarea Claudia-Florina Cighir. De altfel, la finalul evenimentului, elevilor participanți la proiectul „Formarea în companii europene: start-up pe piața muncii” le-au fost înmânate respectivele certificate.