Start în ediția din 2018 a bacalaureatului. 4.375 de elevi vor da în următoarele zile probele orale ale examenului maturității, cei mai mulți, 3.842, la limba română. Inspectoratul precizeză că elevii care iau competențele și rămân corigenți sau repetă ultimul an nu le vor mai da la edițiile viitoare de bac.

 

Atmosferă destul de relaxată la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, ieri la prima probă a examenului. Elevii discutau pe coridoare așteptând să le vină rândul pentru a intra la examinare.

„Aici dau examen doar elevii de la Eminescu, însă arondată liceului nostru este o subcomisie de la Aleșd, de la Liceul Teoretic „Constantin Șerban”. Asta pentru că ei sunt în curs de acreditare a specializării filologie bilingv engleză. Acolo sunt înscriși 45 de elevi, la noi sunt 283. În ceea ce privește ideea de a da aceste probe în timpul anului, vom avea o concluzie după ce se vor încheia, întrucât este primul an cu o astfel de experiență. Cred că este într-un fel bine pentru copii, pentru că îi eliberează de tensiunea examenului și se pot pregăti mai bine pentru probele scrise. Aștept să văd beneficiile după acele probe, sper să se reflecte într-un procent mai bun de promovabilitate. La Eminescu sunt elevi bine pregătiți, așa că, indiferent când se desfășoară aceste probe, fac față cu brio”, a spus directoarea Colegiului Național Mihai Eminescu, Livia Muntean.

În total, la probele orale s-au înscris în Bihor 4.375 de elevi, dintre care 601 din serii anterioare. La prima probă, cea de competențe în limba română s-au înscris 3.842 de elevi. La maternă sunt înscriși 528 de elevi, din care 498 la limba maghiară, 16 la germană și 14 la slovacă. Pentru competențe într-o limbă străină s-au înscris 3.568 de elevi și pentru competențe digitale 3.184.

Examenele se susțin în 46 de centre.

Pentru că au existat multe discuții cu privire la legalitatea desfășurării probelor de competențe înainte de finalizarea cursurilor pentru elevii din anii terminali, Inspectoratul Școlar Județean Bihor a precizat că în Legea Educației este specificat, la articolul 78 aliniatul 7, că „Evaluările A, B, C şi D se organizează şi se desfăşoară la nivelul unităţii de învăţământ, în timpul anului şcolar, pe parcursul semestrului al II-lea, în faţa unei comisii prezidate de directorul unităţii de învăţământ şi numite prin decizie a inspectorului şcolar general, în condiţiile stabilite prin metodologie specifică”.

„Cei care își iau competențele, chiar dacă nu trec bacalaureatul în vară, se pot înscrie la celelalte sesiuni. Nu le vor mai da din nou”, a declarat Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.