Arheoparc în Cetate                       

În incinta Palatului Princiar al Cetăţii Oradea va fi amenajat un arheoparc, costurile investiţiei fiind estimate la aproape 3 milioane lei. Indicatorii tehnico-economici au fost aprobaţi în şedinţa de ieri a Consiliului Local.

Proiectul cuprinde amenajarea terenului, asigurarea utilităților necesare, proiectarea și asistența tehnică. Conform raportului de specialitate, obiectivul acestuia este punerea în valoare a monumentului istoric Cetatea Oradea prin amenajarea provizorie a curţii Palatului Princiar, parte din Cetate necuprinsă în proiectele de revitalizare a Cetăţii Oradea în vederea introducerii în circuitul turistic din perioada 2009-2015. „Amenajarea provizorie se referă la acoperirea cu pietriş a suprafeţelor din curte unde s-a relevat catedrala episcopală şi unde va fi reluată cercetarea arheologică pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice”, se precizează în raportul de specialitate. Amenajările de aici vor permite organizarea unor activităţi educative, demonstrative, de odihnă, loisir, spectacole artistice, spectacole de lumini, laser şi sunet proiectate pe faţadele clădirilor. De asemenea, în cadrul evenimentelor culturale se va putea amenaja o scenă mobilă, iar spaţiul din interiorul catedralei episcopale marcată la sol va putea fi mobilat cu bănci mobile. Proiectul arheoparcului este evaluat la 2,98 milioane lei, având o durată de execuţie de 13 luni.

 

Se modernizează strada Balogh Istvan

În şedinţa de consiliu local de ieri, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici rezultați din studiul de fezabilitate pentru „modernizare strada Balogh Istvan”. Strada este situată în partea sud-vestică a municipiului Oradea, aproape de complexele comerciale, iar în prezent aici se construiesc blocuri ANL. Modernizarea străzii este necesară deoarece nu există dispozitive de colectare și evacuare a apelor și nici trotuare, strada fiind necorespunzătoare pentru desfășurarea circulației în condiții normale. Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este 2.739.659,79 lei, iar durata de execuţie este de 4 luni.

 

Noi blocuri reabilitate

Aleşii locali au aprobat ieri şi mai multe proiecte privind reabilitarea termică a unor blocuri de locuinţe din Oradea, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Este vorba despre blocul de locuinţe G6, pentru a cărei reabilitare este prevăzută suma de 2,25 milioane lei, blocurile de locuinţe PB 146, PB 147, PB 138 şi PB 131, cu o valoare totală a proiectului de 1,5 milioane lei, blocurile PB 14, X21, X23 şi M7, cu o investiţie estimată la 1,7 milioane lei, blocurile de locuinţe Brâncoveanu 5A, P63, Q1/II, C4, pentru a căror modernizare va fi alocată suma de 3 milioane lei, blocurile de locuinţe X219, X220, PB 118, Z15, AN7, în cazul cărora vor fi realizate lucrări în valoare de 1,5 milioane lei, blocurile de locuinţe PB126, PB127, PB128, AN122, AN123, AN124 - 2,2 milioane lei, precum şi blocurile PC82, PB81, PB83, PB 74, 6/A, cu un proiect evaluat la 2,4 milioane lei.