În plină toamnă, printre roadele care se culeg de către agricultori se numără şi noua recoltă de sfeclă de zahăr, materie primă indigenă din care, prin prelucrare, se obţin cristalele de zahăr. Îată că, în Bihor, a sosit şi momentul recoltării şi transportării, la Fabrica din Oradea, a primelor cantităţi de sfeclă de zahăr.

Discutând cu dl ing. Corneliu Pentilescu, director general al SC Zahărul SA Oradea, aveam să aflăm că lucrările de remont la Fabrica de Zahăr din Oradea s-au finalizat la timp, astfel că luni, 29 septembrie a.c., va începe procesul de prelucrare a sfeclei de zahăr, activitate care va dura până aproape de finele acestui an. Cu aproximaţie, 20 decembrie. "Suntem pregătiţi, din punct de vedere tehnic şi al necesarului de personal, astfel încât să realizăm programul de fabricaţie şi cantitatea de zahăr din materia primă indigenă repartizată fabricii noastre", a menţionat dl ing. Corneliu Pentilescu.
Cât priveşte asigurarea materiei prime din noua recoltă de sfeclă zahăr, recoltatul a început în Bihor, în zona Diosig - Valea lui Mihai - Biharia. "Din Bihor, de pe suprafaţa de sfeclă de zahăr rămasă în cultură şi contractată - 1233 de hectare, estimăm obţinerea unei producţii totale de 53.000 de tone sfeclă de zahăr. Totodată, din judeţele Arad şi Satu Mare se va aduce sfecla tot la fabrica din Oradea, astfel că se va prelucra, în total, cantitatea de 210.000 tone de sfeclă. Din această materie primă urmează să obţinem 28.651 de tone de zahăr", a detaliat dl ing Florin Bisorca, director agricol la SC Zahărul SA Oradea.
Referitor la raporturile contractuale dintre fabrică şi producătorii de sfeclă de zahăr, recoltarea intră în responsabilitatea cultivatorilor, iar SC Zahărul Oradea asigură transportul recoltei din câmp la fabrică. Despre sistemul de plată, producătorul primeşte 27,87 de euro (echivalent în lei) pe tona neto de sfeclă la un conţinut de zahăr 16%. Tăiţeii de sfeclă se dau producătorului, contra cost, conform prevederilor contractuale.