Sub egida Federaţiei Patronilor Bihor, a Primăriei municipiului Oradea şi Confederaţiei Asociaţiilor de Afaceri Transilvania, cât şi cu sprijinul Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului, Turismului şi al Profesiilor Liberale s-a organizat, ieri - 14 aprilie a.c., la Oradea (Hotelul "Continental"), Conferinţa Naţională "Turismul românesc în prezent şi în perspectivă", eveniment aflat la a doua ediţie.

Turism fără infrastructură, nu se poate!
Atât primarul Mihai Groza, cât şi d-na Biro Rozalia, viceprimar - Primăria Municipiului Oradea, dar şi subprefectul Todor Albert - au făcut scurte referiri despre câteva obiective din domeniul turismului, cum ar fi: investiţiile pentru modernizarea Cetăţii Oradea (proiect cu finanţare europeană în proporţie de 85%); proiectele vizând pista (de 27 de km lungime) pentru biciclete, obiectiv care să dezvolte, în cadrul unui parteneriat, legătura cu Ungaria, până la Debreţin, ca modalitate turistică, inventarierea celor 37 de monumente istorice din Oradea şi existenţa posibilităţii de a fi vizitate, prin circuite turistice de o zi. De asemenea, s-au făcut referiri la existenţa preocupării pentru asigurarea unei mai bune funcţionalităţii, ca servicii, a bazelor hoteliere, cât şi a căilor de comunicare rutiere, dar şi pe calea ferată dintre Oradea şi Băile Felix. Iar dacă primarul Mihai Groza a afirmat că "Oradea este pe un trend ascedent în domeniul turismului", ava să vină constatarea şi concluziile d-nei Lucia Morariu - Secretar de Stat la Ministerul IMM, Comerţului, Turismului şi al Profesiilor Liberale (MMMCTPL): "Aveţi o probelmă cu aeroportul - legăturile aeriene cu Oradea sunt necorespunzătoare. Dezvoltarea aeroporturilor regionale e un factor important în relaţiile concurenţiale, iar turism fără infrastructură, nu se poate face. Depinde cum se vor întocmi şi folosi proiectele pe infrastructură".

Programe de finanţare
Prezentă la Conferinţa de ieri, d-na Lucia Morariu a expus câteva direcţii în care acţionează ministerul pe care îl reprezintă. "Avem, în anul 2008, două milioane de euro buget pentru a participa la târguri interne şi internaţionale, putând astfel să colaborăm cu administraţiile locale, ONG-urile şi firmele de profil interesate. Ele se pot înscrie, la Ministerul nostru, iar noi le putem acorda stand gratuit", a specificat d-na Lucia Morariu.
Totodată, MIMMCTPL va organiza, în această toamnă, la Bucureşti, "Gala turismului românesc" şi se speră că, tot în toamnă, să înceapă "construcţia şi promovarea brand-ului (marcă) turistic românesc, pentru care sunt alocate 175 milioane euro, în perioada 2008 - 2012."
Un alt obiectiv al MIMMCTPL este realizarea (fondurile alocate fiind de 20 milioane euro) unor centre de promovare a turismului (judeţene şi în 10 localităţi nominalizate), conform negocierilor cu UE, iar alte 50 milioane de euro sunt destinate promovării produselor turistice locale. Există, deja, publicate, pe site-ul Ministerului, ghidurile utilizatorului, iar cei interesaţi, ca potenţiali beneficiari, au posibilitatea accesării acestor ghiduri, astfel încât fiecare să ştie cum se pot întocmi proiectele pentru obţinerea de fonduri, ca sursă de finanţare.

Alte "trasee" tematice
Pe lângă cele relatate mai sus, să notăm că la Conferinţa de ieri temele stabilite, prezentate şi dezbătute au fost în cadrul a două secţiuni (plenare). În cadrul primei plenare, intitulată "Turismul românesc la un an de la aderarea în UE", temele abordate s-au referit la: "Studiu de caz pentru finanţare din fonduri europene", "Oradea, arhitectură şi legendă - strategia de marketing turistic", "Garanţii pentru dezvoltarea euroregională - accesare de fonduri structurale". În cadrul celei de a doua plenare, sub genericul "Reabilitarea turismului românesc", s-a discutat despre: implementarea de noi metode de management în turismul din România, despre soluţii şi cerinţe referitoare la standardele de calitate pentru unităţile de turism, despre turismul bihorean actual şi în perspectivă, dar şi despre turismul viticol şi despre turismul românesc actual - inovarea turismului în România.