Prin responsabilităţile pe care le are, Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA) Bihor gestionează întreaga suprafaţă agricolă a judeţului nostru: 496.907 hectare, din care suprafaţa arabilă reprezintă 309.327 hectare. Programul pentru acest an pentru OSPA Bihor înglobează o serie de studii pedologice şi agrochimice în vederea stabilirii coordonatelor prioritare destinate cunoaşterii, protecţiei, ameliorării şi folosirii raţionale a solurilor din arealul agricol al judeţului nostru.

Un prim punct de reper la care a făcut referire dl ing. Teodor Jurcuţ, directorul OSPA Bihor, este derularea studiilor pedologice şi agrochimice destinate realizării şi reactualizării Sistemului naţional şi judeţean de monitorizare sol-teren pentru agricultură. "În acest sens, după ce specialiştii noştri au efectuat activitatea de teren, pentru recoltarea probelor de sol (sute şi sute de eşantioane), acum se procedează la analizarea şi studierea în laborator a acestor eşantioane şi întocmirea rapoartelor specifice pentru o suprafaţă de 35.190 de hectare. Valoarea totală a lucrărilor este 430.668 lei. Această etapă este intitulată faza de birou", a specificat dl. Teodor Jurcuţ.
Principalii beneficiari ai studiilor respective (pedologice şi agrochimice) pentru terenuri agricole ale teritoriilor comunale sunt mai multe primării: Holod (4.846 ha), Dobreşti (4.971 ha), Săcueni (1.271 ha), Husasău de Tinca (7.163 ha) şi Tulca (5.495 ha).
Pe lângă aceste studii în derulare, OSPA Bihor şi-a propus elaborarea, în anul curent, a noi lucrări pedologice şi agrochimice în valoare totală de 538.532 lei, pentru o suprafaţă de 47.361 de hectare reprezentând terenuri agricole ale unor teritorii comunale. Lucrările respective sunt destinate tot realizării şi reactualizării Sistemului naţional şi judeţean de monitorizare sol-teren pentru agricultură. Etapizarea acestor lucrări - faza de teren şi faza de birou, cât şi beneficiarii se prezintă astfel: pentru faza de teren - teritoriile comunale Avram Iancu (6.871 ha), Ciumeghiu (9.861 ha), Diosig (7.805 ha), iar pentru faza de teren şi de birou - Roşiori (4.411 ha), Viişoara (3.486 ha) şi Buduslău (3.515 ha).
În altă ordine de idei, dar tot cu referire la preocupările OSPA Bihor, mai notăm precizările domnului Teodor Jurcuţ: "Pe bază de contracte, specialiştii OSPA au posibilitatea să elaboreze, la cererea beneficiarilor, şi alte lucrări, cum ar fi: studii pentru ameliorarea stării de reacţie a solurilor, studii pedologice şi de bonitare, studii pentru managementul rezidiilor organice." Iar în acest an, când OSPA Bihor împlineşte 35 de ani de activitate sub actuala denumire, se speră în obţinerea unor rezultate economice superioare faţă de perioada anterioară.