Starea de vegetaţie a culturilor agricole înfiinţate în toamna anului trecut
La început de primăvară, se procedează la verificarea, în câmp, a stării de vegetaţie a culturilor agricole înfiinţate toamna şi care au traversat sezonul rece. În acest sens, se analizează gradul de răsărire, densitatea de plante pe metrul pătrat, în ce măsură culturile agricole respective au fost sau nu afectate datorită condiţiilor meteorologice din perioada iernii.
La această dată, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor a finalizat situaţia privind starea de vegetaţie a culturilor agricole de toamnă. Referitor la grâu, care a fost semănat pe 60 000 de hectare, suprafaţa răsărită total este de 56 926 hectare. Densitatea plantelor/metrul păstrat oscilează, între 400 şi sub 200 de plante, situaţie similară şi la cultura de orz, orzul ocupând o suprafaţă de 10.000 hectare. Cum remarca dl. ing. Octavian Avrămuţ, director executiv al DADR Bihor, acolo unde densitatea este sub 250 de plante răsărite/mp se poate vorbi de o scădere substanţială a producţiei, iar în situaţia unor densităţi de 250-300 plante pe metrul păstrat, se mai poate influenţa, corecta potenţialul de producţie printr-o fertilizare abundentă a culturii agricole respective. Ceea ce ridică semne de întrebare, deci producţii slabe, sunt pentru cele 2896 hectare cu grâu (sub 200 plante/mp) şi pentru cele 2996 ha cu suprafeţe parţial răsărite, cât şi pentru cele 2380 hectare cultivate cu orz, unde densitatea de plante răsărite se află sub 250 de plante/mp. Orzoaica de toamnă are o stare de vegetaţie bună pe cele 2000 de hectare, iar la rapiţa pentru ulei devine problematică situaţia pe cele 870 de hectare, din total suprafaţă cultivată de 3615 hectare, unde densitatea este de sub 100 plante/mp.
În condiţiile în care nu am avut o iarnă severă, totuşi starea de vegetaţie a culturilor înfiinţate în toamnă prezintă "fluctuaţii" nedorite. Printre cauzele care au determinat o astfel de situaţie, dl. Octavian Avrămuţ a evidenţiat: semănatul mai târziu, pe anumite suprafeţe, a culturilor de toamnă, pregătirea necorespunzătoare a patului germinativ, fapt care a dus la încorporarea inegală în sol a seminţei, dar şi calitatea seminţei din producţia proprie, sămânţă folosită de unii producători agricoli individuali, pentru care s-a primit doar un buletin informativ de calitate.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.