Prin Schema de ajutor, se urmăreşte stimularea activităţii exploataţiilor înregistrate în sistemul de agricultură ecologică, aflate în perioada de conversie, prin acordarea de plăţi anuale suplimentare.

Sprijin în perioada 2010-2013

Ajutorul specific prevăzut în HG reprezintă un sprijin financiar aferent Fondului European de Garantare Agricolă, care se acordă temporar de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a transmis Comisiei Europene la 31 iulie 2009 schema de ajutor specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul agricultură ecologică, în limita unui buget anual de 3.098.000 EUR, sumă care va acorda în fiecare an, începând din anul 2010 şi până în anul 2013. Schema de sprijin urmăreşte: îmbunătăţirea calităţii produselor agricole, prin trecerea exploataţiilor din agricultura convenţională la practicarea agriculturii ecologice; creşterea suprafeţelor şi a numărului exploataţiilor agricole înregistrate în sistemul de agricultură ecologică; evitarea ieşirii din sistemul de agricultură ecologică a exploataţiilor care sunt certificate în acest sistem; nu în ultimul rând - oferirea de alimente cu gust şi calităţi autentice şi sigure către consumatori, certificate de un organism de inspecţie şi certificare.

Beneficiarii şi sprijin financiar

Beneficiarii ajutorului specific sunt producătorii agricoli, persoane juridice şi/sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale constituite potrivit OUG nr. 44/2008, active, înregistrate în fiecare an în sistemul de agricultură ecologică şi care se află sub contract cu un organism de inspecţie şi certificare aprobat în România. Ajutorul specific se va acorda operatorilor din trei sectoare, producţia vegetală, cea animalieră şi apicultură, pe exploataţie, în funcţie de mărimea acesteia. Sprijinul se acordă operatorilor din producţia vegetală care deţin exploataţii în suprafaţă începând de la 0,3 ha până peste 100 ha, aflate în perioada de conversie care pot cultiva plante anuale, perene, păşuni şi fâneţe. Concret, un operator care cultivă între 0,3 - 5 hectare cu plante anuale, perene sau păşuni va primi suma de 1.500 Euro pe exploataţie, iar un operator care cultivă între 21 - 50 ha - va beneficia de sprijin în sumă de 2.900 Euro. Totodată, ajutorul se acordă crescătorilor de animale (păsări, bovine, ovine, caprine), care sunt obligatoriu în perioada de conversie, tot în funcţie de dimensiunea exploataţiei (numărul de animale). De exemplu un crescător care deţine între 21 - 100 ovine sau caprine în conversie, va primi 1.500 Euro, iar cel care deţine peste 100 capete, va primi 3.500 euro. Şi apicultorii pot fi beneficiari ai acestui sprijin, deţinătorii a până la 50 de familii de albine aflate în conversie putând primi 750 euro, iar cei care deţin peste 100 familii de albine - 950 euro.