Proiect OG: facilitarea accesului la finanţare pentru domeniul agricol
Conform unui Proiect de Ordonanţă întocmit de Ministerul Agriculturii, la recomandarea Comisiei Europene (CE), aproximativ 500 de fermieri ar putea benefica de un ajutor de stat constând în subvenţionarea ratei dobânzii la creditele în lei.
Maxim 15.000 de euro
Schema de ajutor este temporară şi se aplică în perioada 2010-2012. Ea are ca scop facilitarea accesului la finanţare pentru domeniul agricol, în condiţiile în care fermierii nu au la dispoziţie produse bancare specifice agriculturii, iar efectele crizei economice afectează posibilităţile agriculturilor de a contracta credite. Mai exact, statul va plăti diferenţa dintre dobânda pieţei, stabilită prin contractele de credit, şi dobânda de referinţă comunicată de CE. Având în vedere că nivelul mediu actual al dobânzilor bancare este de circa 18%, iar dobânda de referinţă pentru România se situează în jurul valorii de 8%, Ministerul Agriculturii apreciază că această subvenţie va reprezenta o reducere anuală de aproximativ 45% a sumelor pentru dobânzile plătite la credite. Valoarea totală a subvenţiei acordate fiecărui beneficiar nu va putea depăşi echivalentul în lei a 15.000 de euro şi nu va putea fi cumulată cu ajutoarele de minimis (ajutoare de valoare mică), primite de fermieri în perioada 1 ianuarie 2008 - 31 decembrie 2010.
Credite eligibile
Schema de ajutor se aplică tuturor creditelor în lei încheiate până la finalul anului, pentru orice perioadă, care au ca scop finanţarea activităţilor de producţie primară a produselor agricole. Detaliat, subvenţia se va aplica în cazul finanţărilor pentru: înfiinţarea, întreţinerea şi recoltarea culturilor de câmp şi horticole, precum şi întreţinerea şi recoltarea plantaţiilor pomicole şi arbuşti fructiferi, plantaţiilor viticole, căpşun şi hamei; achiziţionarea sau producerea puilor broiler sau a puicuţelor pentru ouă, a purceilor pentru îngrăşat, a tineretului ovin, caprin şi bovin pentru îngrăşat, a tineretului cabalin, precum şi a familiilor de albine; achiziţionarea de materii prime pentru producerea furajelor combinate, achiziţionarea de medicamente şi plata tratamentelor medicale pentru animale/păsări/albine, plata cheltuielilor curente pentru întreţinerea şi funcţionarea adăposturilor, utilajelor şi instalaţiilor aferente.
Buget de 105 milioane lei
De subvenţie pot beneficia toţi producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, precum şi persoane juridice, grupuri de producători sau întreprinderi mari, mici şi mijlocii care au ca activitate producţia de produse primare agricole şi care nu se află în dificultate financiară. Ministerul Agriculturii estimează că bugetul total maxim necesar pentru implementarea acestei scheme este de 105 milioane de lei, cu un buget mediu anual de 35 milioane lei, sume ce vor fi achitate din bugetele instituţiei pe anii 2011, 2012 şi 2013. În România, agricultura contribuie cu 6,4% la PIB, iar 29,8% din populaţia activă lucrează în sectorul agricol, faţă de 5,6%, cât este media în Uniunea Europeană.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.