Programul Naţional Apicol: depunerea cererilor pentru sprijin financiar destinat apicultorilor
Bani pentru ameliorarea familiilor de albine
Fondurile acordate apicultorilor prin intermediul Programului Naţional Apicol (PNA) vizează, printre altele, ameliorarea familiilor de albine pentru creşterea producţiei de miere şi reducerea costului de producţie pe unitatea de produs. De asemenea, se consideră necesară susţinerea achiziţiei de mătci, roi la pachet, roi pe faguri şi familii de albine, în vederea refacerii şi creşterii şeptelului apicol. În lupta contra varoozei, scopul activităţii este achiziţionarea medicamentelor pentru combaterea acestei boli în vederea îmbunătăţirii sănătăţii şeptelului de albine şi a producţiei de miere de albine. Precizăm că, potrivit specialiştilor, varooza este o boală transmisibilă cu efecte semnificative asupra comerţului internaţional cu miere şi produse apicole, achiziţionarea de medicamente pentru combaterea acestei boli fiind o măsura sprijinită financiar la nivel european. De altfel, Regulamentul Consiliului Uniunii Europene nr. 797/2004 privind acţiunile de îmbunătăţire a condiţiilor de producţie şi comercializare a produselor apicole prevede ca fiecare stat membru să stabilească un program naţional apicol pe o perioadă de trei ani.
Beneficiari, condiţii de eligibilitate
Beneficiarii ajutorului financiar sunt apicultorii, persoane fizice, persoane fizice autorizate sau juridice, organizate în asociaţii de crescători de albine, uniuni apicole, cooperative sau grupuri de producători, constituite conform legislaţiei în vigoare. Pentru a beneficia de sprijinul financiar, apicultorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să fie membri ai unei forme asociative legal constituite de profil, familiile de albine să fie înregistrate la DSVSA şi în registrul agricol, să aibă pregătire în domeniul apiculturii confirmată prin atestat sau certificat sau diplomă, să deţină şi să completeze carnetul de stupină, document elaborat de forma asociativă şi aprobat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), din care să rezulte că familiile de albine sunt supuse controalelor veterinare oficiale, iar medicamentele achiziţionate prin forma asociativă sunt înscrise în lista medicamentelor de uz veterinar.
Măsurile prevăzute în Programul Naţional Apicol stabilesc că, pentru perioada 2009 - 2010, pachetul financiar destinat celor două acţiuni este de 1.966.151 euro, fonduri europene, şi 6.652.471 lei, fonduri de la buget. Reamintim că apicultorii nu pot solicita ajutorul financiar în nume propriu, ci trebuie să depună, anual, cererea de sprijin financiar la sediul formei asociative din care fac parte. Ulterior, formele asociative depun, la Centrul Judeţean APIA, cererea de plată, pe baza solicitărilor membrilor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.