Planul de management al spaţiului hidrografic Crişuri - Gestionarea calitativă a resurselor de apă
Planul de management al spaţiului hidrografic Crişuri, care a fost avizat, la Oradea, în cadrul întrunirii, la Direcţia Apelor Crişuri, a Comitetului de Bazin, constituie componenta de gestionare calitativă a resurselor de apă şi reprezintă principalul instrument de implementare a Directivei Cadru Apă 60/EC/2000, având ca scop principal atingerea stării bune a apelor în anul 2015.
Referindu-se la acest Plan de management, dl dr. ing. Dorel Dume, dorectorul Direcţiei Apelor Crişuri, a menţionat că Planul de management conţine caracterizarea spaţiului hidrografic Crişuri, analiza presiunilor surselor de poluare, fiind luate în considerare toate categoriile de poluatori ai spaţiului hidrografic - începând de la industrie şi agricultură, până la aglomerările urbane -, dar şi impactul de mediu asupra corpurilor de apă, registrul zonelor protejate aflate în legătură cu mediul acvatic, stabilirea obiectivelor de mediu, excepţiile de la obiectivele de mediu şi analiza economică a modului de folosire a apei, programul de măsuri de bază (adică cerinţele minime de conformare la standardele europene), precum şi programul de măsuri suplimentare care se iau la nivel de sub-bazin, categorii ale corpurilor de apă şi rezultatele dezbaterilor publice.
Ca priorităţi în Planul de management al spaţiului hidrografic Crişuri, reţinem, selectiv, pentru judeţul Bihor: reducerea efectelor cauzate de aglomeraţiilor urbane, realizarea cu prioritate a reţelelor de canalizare şi a staţiilor de epurare în aglomerările cu mai mult de 10.000 locuitori (Oradea, Salonta, Marghita, Beiuş, Aleşd, Săcueni, Valea lui Mihai). De asemenea, reducerea efectelor presiunilor cauzate de afluenţii de la activităţile industriale, din care ponderea cea mai mare o deţin cele din sectorul minier şi extracţia ţiţeiului, dar şi măsurile privind managementul deşeurilor. Un loc distinct îl ocupă măsurile pentru diminuarea efectelor presiunilor din agricultură, în special pentru fermele agrozootehnice care intră sub incidenţa Directivei privind prevenirea şi controlul integrat al poluării (IPPC) şi cele care sunt amplasate în zone vulnerabile la nitraţi.
Cum avea să remarce domnul Dorel Dume, "avem acum stabilite deciziile necesare în economia apei şi pentru dezvoltarea de obiective pentru o gospodărire durabilă, unitară, echilibrată şi complexă a resurselor de apă, toate acestea corelate cu Planurile de amenajare ale bazinelor hidrografice şi cu măsurile de apărarea împotriva inundaţiilor". De reţinut, totodată, că după avizarea Planului de management, calendarul implementării Directivei Cadru Apă cuprinde implementarea mecanismului financiar pentru anul 2010, iar până în 2015 se urmăreşte atingerea obiectivelor de mediu, ceea ce va însemna atingerea stării bune a apelor de suprafaţă şi a apelor subterane, conformarea cu obiectivele pentru ariile protejate, iar în cazuri justificate, stabilirea unor excepţii pentru atingerea obiectivelor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.