Piaţa de leasing imobiliar din România a ajuns anul trecut la 461,3 milioane euro, valoare triplă faţă de cea înregistrată în 2006, potrivit datelor Asociaţiei de Leasing şi Servicii Financiare Nebancare (ALB), prezentate miercuri într-un seminar de profil.

În anul 2003 piaţa de leasing se situa 9,45 milioane euro, urmând o dublare în fiecare din următorii doi ani şi o triplare în 2006 şi respectiv 2007. "Piaţa de leasing imobiliar va avea şi în acest an aceeaşi tendinţă de creştere ca în 2007", a afirmat, miercuri, preşedintele ALB, Kerem Sekizyarali. Directorul de vânzări al Immorent România, Vasile Cristescu, preconizează în acest an o creştere de 65% a segmentului de leasing imobiliar, la 700 milioane euro. "Deşi este o creştere semnificativă, este totuşi prea puţin, întrucât există un potenţial mult mai mare pe acest segment", a spus Cristescu. El a prezentat, în comparaţie cu piaţa din România, situaţiile din Croaţia şi Bulgaria, unde leasingul imobiliar a înregistrat anul trecut un volum nou de business de peste 500 milioane euro, respectiv 88 milioane euro. "În doi ani, piaţa de leasing imobiliar din România ar putea să atingă chiar un miliard de euro, dacă nu vom mai fi afectaţi de crize internaţionale, precum cea de subprime din Statele Unite ale Americii", a afirmat Cristescu. Estimarea ia în calcul evoluţia pieţei de profil din ultimii ani, precum şi dinamica pieţei imobiliare, inclusiv preţurile terenurilor, preţul de construcţie şi apetitul pentru investiţii. Cristescu a arătat că vor înregistra în continuare creşteri finanţările imobiliare în leasing pentru construcţiile pe segmentul industrial, precum şi cel de birouri. Din totalul pieţei, segmentul clădirilor industriale a reprezentat anul trecut 214,58 milioane euro, în creştere cu 175% faţă de 2006. Totodată, leasingul imobiliar pentru sectorul de birouri a cumulat 151 milioane euro, nivel de patru ori mai mare comparativ cu anul precedent.
Finanţările pentru sectorul rezidenţial au avansat anul trecut cu 259%, la 85,82 milioane euro, avans uşor mai scăzut decât cel înregistrat în intervalul 2005-2007. Majoritatea contractelor pentru leasingul imobiliar, 86,42%, sunt încheiate pe o perioadă de peste cinci ani, urmate de cele semnate pentru un interval de patru-cinci ani (6,54%), trei-patru ani (2,89%), doi-trei ani (2,79%), 1-2 ani (0,34%) şi pe o perioadă de un an (1,02%). Clienţii societăţilor de leasing pentru finanţări imobiliare sunt în proporţie de 97% companii, restul revenind segmentului de retail. Finanţatorii care furnizează leasing imobiliar sunt în proporţie de 99% subsidiare ale unor bănci, iar restul sunt companii independente. Instituţiile financiare nebancare au acordat finanţări imobiliare companiilor în proporţie de 11% din totalul împrumuturilor de acest tip, prin leasing imobiliar fiind finanţate doar 1,23% din total. Finanţarea bancară internă reprezintă 48% din creditele pentru sectorul imobiliar, iar finanţarea externă cumulează 41%. Piaţa totală de leasing, după valoarea bunurilor finanţate, a ajuns anul trecut la 4,94 miliarde euro, în creştere cu 51,33% faţă de 2006. "Piaţa de leasing din România a crescut anul trecut cu mult peste nivelul european, de 16%, înregistrând un avans de 51,3%, în condiţiile în care noi estimasem o creştere de 32%. Am fost puţin mai rezervaţi, întrucât 2007 a fost primul an în care am funcţionat sub tutela băncii centrale şi se pare că a fost o noutate binevenită", a declarat secretarul general al ALB, Adriana Ahcearliu.