Pentru cultivatorii bihoreni, "examenul" din sesiunea de primăvară - Prima mare campanie agricolă din acest an
* În judeţul Bihor, suprafaţa arabilă destinată însămânţării culturilor agricole de primăvară este de 184.000 de hectare.
* Până cel târziu în 15 mai trebuie finalizată campania înfiinţării culturilor agricole de primăvară.
* În Bihor există 2.777 de hectare teren arabil impropriu înfiinţării de culturi agricole.
Din cauza condiţiilor agrometeorologice nefavorabile, declanşarea campaniei agricole de primăvară, în sensul începerii semănatului, este în întârziere. În funcţie de evoluţia vremii, nu se mai poate vorbi despre perioada optimă, pe culturi agricole, la semănat, ci despre efectuarea acestei lucrări la momentul prielnic, astfel încât sămânţa să fie cât mai repede încorporată în sol. "Volumul de muncă este deosebit de mare, în condiţiile în care programul culturilor agricole de primăvară este, în Bihor, pentru suprafaţa de 184.000 de hectare", remarca dl. dr. ing. Florian Pavel, director executiv la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor.
Dintre cele peste 14 culturi agricole care se vor înfiinţa în această primăvară, cele mai mari suprafeţe revin porumbului - 80.880 - hectare, plantelor furajere - 27.880 hectare şi florii-soarelui - 27.500 hectare, urmate de ovăz - 15.000 hectare, cartof - 12.100 hectare, legume de câmp - 9.520 hectare. Şi în acest an se va cultiva orezul, pe 50 de hectare, în schimb a dispărut din practica agricultorilor bihoreni cultivarea inului şi a cânepii, urmare a desfiinţării unităţilor prelucrătoare de profil.
Cât priveşte efectuarea arăturilor, ca segment pregătitor semănatului, încă mai este de arat suprafaţa de peste 91.500 hectare, întrucât în toamnă efectuarea ogoarelor nu s-a făcut decât pe aproximativ 92.500 de hectare.
Referitor la necesarul de sămânţă certificată pentru înştiinţarea culturilor agricole de primăvară, "există posibilitatea asigurării cantităţii prevăzute, singura problemă fiind preţul seminţei", a afirmat dl. Florian Pavel. De pildă, la porumb este necesară o cantitate de 1.375 de tone, la floarea-soarelui - 1.377 tone, la ovăz - 3.000 de tone etc. Sămânţa provine fie din producţie proprie, fie din ţările comunitare sau ţări terţe. "În Bihor există 150 de agenţi economici care produc sămânţă certificată şi 165 de agenţi economici care comercializează legal sămânţa certificată şi materialul săditor. Producătorii şi comercianţii respectivi, a continuat dl. Florian Pavel, sunt autorizaţi de ITCSMS Bihor, unitate specializată în acest sens."
În fine, ca dotare a parcului de tractoare şi maşini agricole, la nivel de judeţ există, spre exemplu, conform datelor DADR Bihor, peste 9.970 de tractoare, 7.540 de pluguri şi 5.300 de grape cu discuri, aproximativ 3.250 de semănători. Important este ca în această primăvară să se realizeze, la timp, cultivarea întregii suprafeţe programate. Anul trecut au rămas terenuri nelucrate pe 78.660 de hectare, însemnând 25% din suprafaţa arabilă a judeţului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.