Deşi la mijloc de toamnă, iată că în perioada 13-15 octombrie s-au produs fenomene meteorologice specifice iernii - ninsori şi vânt, însă şi cu o intensitate mărită, amplificând astfel efectul: ruperea sau prăbuşirea a numeroşi arbori din fondul forestier al judeţului Bihor.

Numai în ceea ce priveşte fondul forestier administrat de Direcţia Silvică Bihor, în zona ocoalelor silvice Aleşd, Beiuş, Dobreşti, Marghita, Remeţi şi Sudrigiu au fost rupţi sau doborâţi numeroşi arbori din pădure. "Fenomenul a luat amploare deoarece, în această perioadă calendaristică, multe specii de arbori încă nu au început să desfrunzească, iar greutatea mare a zăpezii căzută şi reţinută de coroana pomilor a dus la ruperea sau la prăbuşirea acestor arbori, proces amplificat şi de vântul puternic" - a explicat dl ing. Liviu Laza Matiuţa, directorul Direcţiei Silvice Bihor. Un fenomen similar s-a produs, chiar cu o intensitate mai mare, şi-a amintit dl Liviu Laza Matiuţa, în ziua de 7 mai 1989, când la Ocolul Silvic Vaşcău s-au înregistrat foarte mari pagube.
Revenind la ceea ce s-a întâmplat acum, estimările sunt că volumul de masă lemnoasă, urmare a doborârii arborilor, este de aproximativ - 42.000 de metri cubi, din care pe raza Ocolului Silvic Dobreşti - 7.000 de metri cubi, la Ocolul Silvic Aleşd şi Beiuş - la fiecare câte 5.000 de metri cubi.
"Acum, s-a trecut la marcarea arborilor rupţi şi doborâţi, la clasarea calitativă a materialului lemnos, apoi, a menţionat directorul Direcţiei Silvice Bihor, se va proceda la valorificarea acestei mase lemnoase, prin licitaţie."
După degajarea terenului, în funcţie de mărimea suprafeţei de pădure afectată, se va stabili un program special de împădurire a zonelor respective.