Nou model al Declaraţiei privind impozitul pe profit
*Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a aprobat, prin Ordinul 1607/2009, un nou model al Declaraţiei 101 privind impozitul pe profit.
Depunere anuală
Potrivit Ordinului ANAF, declaraţia privind impozitul pe profit se completează şi se depune anual de către plătitorii de impozit pe profit până la data de 25 aprilie inclusiv a anului următor. Noile prevederi legale stabilesc că toţi contribuabilii care definitivează, până la data de 25 februarie, închiderea exerciţiului financiar anterior, organizaţiile nonprofit, precum şi contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, din pomicultură şi viticultură au obligaţia să completeze şi să depună declaraţia privind impozitul pe profit până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul. Contribuabilii care au definitivat închiderea exerciţiului financiar anterior până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui de raportare depun declaraţia anuală de impozit pe profit fără a depune formularul 100 pentru impozitul pe profit pentru trimestrul IV al anului de raportare.
Asocierile fără personalitate juridică
În cazul asocierilor fără personalitate juridică, pentru impozitul pe profit datorat de către contribuabilii prevăzuţi la art. 13 lit. c) şi e) din Codul Fiscal şi reţinut de persoana juridică responsabilă nu se completează şi nu se depune declaraţia anuala de impozit pe profit. Contribuabilii care încetează să existe în cursul anului fiscal au obligaţia să completeze şi să depună declaraţia privind impozitul pe profit până la data depunerii situaţiilor financiare la registrul comerţului. La completarea formularului se au în vedere prevederile Legii nr. 571/2003, ale Hotărârii Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum şi deciziile Comisiei fiscale centrale constituite la nivelul Ministerului Finanţelor Publice şi cele ale Comisiei de proceduri fiscale din cadrul ANAF.
Declaraţia rectificativă
În ceea ce priveşte aplicarea dispoziţiilor referitoare la impozitul minim, se vor avea în vedere prevederile OUG nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar fiscale, aprobată prin Legea nr. 227/2009 şi a HG nr. 488/2009. În cazul în care plătitorul corectează declaraţia depusă, declaraţia rectificativă se întocmeşte pe acelaşi model de formular, înscriind „X" în spaţiul special prevăzut în acest scop. Declaraţia privind impozitul pe profit se completează cu ajutorul programului de asistenţă. Formularul se depune în format hârtie, semnat şi ştampilat conform legii, cu codificarea informaţiei prin cod de bare sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Precizăm că Ordinul ANAF nr. 1607/2009 a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 757 din 5 noiembrie 2009.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.