Pentru a beneficia de aceste subvenţii, agricultorii trebuie să se regăsească, pentru cel putin un an, în schema de mici fermieri de la APIA, măsură care va fi redeschisă în cadrul celei de-a doua sesiuni de depunere.

Micii fermieri care vor să îşi arendeze terenurile vor putea primi, de anul viitor, fonduri de la stat Submăsura 6.5 „Schema pentru micii fermieri”, care are ca scop atât comasarea terenurilor/exploataţiilor, cât şi reducerea gradului de fragmentare a exploataţiilor agricole. Potrivit MADR, sprijinul va fi acordat sub formă de plată anuală începând cu anul semnării Contractului de finanţare şi până la data de 31 decembrie 2020. Pot fi beneficiari ai acestei  submăsuri micii fermieri ale căror exploataţii agricole îndeplinesc condiţiile din cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I şi au aplicat cel puţin un an această schemă, conform Titlului V din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, cu modificările şi completările ulterioare. Pot fi eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil solicitanţii (persoane fizice/reprezentanţii legali) care îndeplinesc următoarele condiţii obligatorii: sunt persoane fizice sau juridice române; acţionează în nume propriu; au vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii Cererii de Finanţare; au aplicat cel puţin un an Schema simplificată pentru micii fermieri din Pilonul I. De asemenea, iată şi celelalte condiţii care se cer îndeplinite: micii fermieri să deţină integral în proprietate exploataţia (cel puţin terenurile (sau terenurile şi animalele) care au făcut obiectul sprijinului în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I) ce urmează a fi transferată/care a fost transferată; să se angajeze să transfere definitiv1/să fi transferat definitiv către alt fermier întreaga sa exploataţie (cel puţin terenurile - sau terenurile şi animalele - care au făcut obiectul sprijinului în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I) şi drepturile de plată corespunzătoare; să nu creeze condiţii pentru a obţine în mod necuvenit un avantaj, în sensul prevederilor art. 60 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, cu modificările şi completările ulterioare, în orice etapă de derulare a proiectului. Sprijinul public nerambursabil se acordă anual, începând cu data transferului şi până la data de 31 decembrie şi reprezintă 120% din suma anuală calculată a sprijinului pe care fermierul a primit-o în ultimul an în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I (maximum 1.500 euro/an).

Potrivit Ghidului de finanţare, toate criteriile de eligibilitate şi de selecţie devin obligatorii pentru menţinerea sprijinului pe toată perioada de valabilitate a Contractului de Finanţar, în cazul nerespectării acestora se va recupera integral valoarea totală a ajutorului financiar nerambursabil plătit şi se va rezilia Contractul de Finanţare.