Lucrarea de amenajare a Crişului Repede
Prezentarea ultimei variante de proiect
La sediul din Oradea al Direcţiei Apelor Crişuri, a avut loc, în 14 februarie a.c., prima întrunire a Comisiei de analiză pentru lucrarea de amenajare a râului Crişul Repede, pe tronsonul Pod Dacia - Pod Centru, la care a participat şi dl. Gabriel Săftescu, director general al Administraţiei Naţionale Apele Române.
Şedinţa de lucru s-a desfăşurat în trei etape: prezentarea şi dezbaterea ultimei variante de proiect, deplasarea pe teren şi trasarea concluziilor.
Prin soluţia tehnică prezentată, proiectantul a propus crearea unui anrocament de piatră brută aşezat pe un material geotextil, sub nivelul minim al apei, care să fie acoperit în partea superioară a malului cu o saltea antierozională şi cu un strat înierbat. În urma discuţiilor, membrii comisiei au stabilit ca acest anrocament de piatră trebuie să se ridice peste nivelul mediu al apei, astfel încât să se ţină cont şi de armonizarea lucrării cu mediul înconjurător. Un alt aspect important al discuţiilor a vizat diminuarea surselor de poluare. În acest sens, s-a hotărât blocarea oricărei scurgeri de ape menajere în albia râului. Totodată, s-a stabilit ca lucrarea să se execute spre albia râului, nu în detrimentul malului, iar scările de acces să fie executate din piatră.
Făcând referire la activitatea comisiei, directorul Direcţiei Apelor Crişuri, d-nul ing. Ioan Oprean, a menţionat: "Întrunirea comisiei a fost primul pas făcut atât de autorităţi, cât şi de ONG-uri în vederea detensionării situaâiei create în anul precedent. Nu se doreşte impunerea unei anumite soluâii tehnice, din contră, dorim să promovăm acea soluţie care va pune în siguranţă populaţia, dar care va ţine cont şi de biodiversitate".
Înainte de începerea lucrărilor de execuţie, membrii comisiei se vor reîntâlni pentru a identifica împreună arborii afectaţi ce vor urma să fie tăiaţi. Referitor la grinda de beton existentă pe malul stâng, s-a solicitat proiectantului o soluţie tehnică prin care să se includă şi o zonă verde adecvată.
Fondurile alocate acestei lucrări provin din două surse: Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, respectiv de la bugetul de stat. Suma alocată acestei lucrări urmează a se stabili în perioada următoare, în funcţie şi de modul în care se va soluţiona diferendul existent privind opotunitatea unei asemenea intervenţii tehnice pe tronsonul Pod Dacia - Pod Centru.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.