* Noul pachet legislativ referitor la igiena şi siguranţa alimentelor a intrat în vigoare la data de 1 octombrie. * Pentru nerespectarea noilor reglementări, fermierii, producătorii şi comercianţii pot fi amendaţi cu sute de milioane lei vechi. Normele impun sancţiuni drastice pentru nerespectarea dispoziţiilor Autorităţii Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVA), cuantumul acestora putând ajunge până la 100 milioane de lei vechi. Hotărârea de Guvern nr. 924/2005, publicată în Monitorul Oficial nr. 804/2005, reglementează tot ce pare previzibil în domeniu, pornind de la respectarea normelor sanitar-veterinare de către fermieri şi personalul care manipulează produsele agroalimentare, depozitarea şi transportul acestora, şi până la eliminarea posibilităţii de contaminare cu agenţi patogeni prin orice sursă, inclusiv depozitarea în spaţii care nu beneficiază de amenajare conformă sau utilizarea unor surse de apă îndoielnice. Actul normativ vine pe fondul demarării mai multor proiecte de întărire a controlului în domeniu, dar şi a creşterii preţului la produsele de morărit şi panificaţie. Sancţiuni drastice pentru utilizarea personal neautorizat Pentru lucrătorii din domeniul alimentar sunt prevăzute sancţiuni pentru manipularea necorespunzătoare a alimentelor, pentru refolosirea veselei de unică folosinţă sau utilizarea ustensilelor şi a recipientelor de lucru în stare deteriorată sau care nu pot fi curăţate sau dezinfectate, după caz. Una dintre cele mai des întâlnite abateri de la litera legii o constituie utilizarea în procesul de producţie sau depozitare a alimentelor de personal neautorizat sau destinat igienizării spaţiilor de lucru, a ambalajelor sau anexelor sanitare, fapt care, conform noilor reglementări, va fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 lei. Cu aceleaşi sume va fi amendată punerea în contact cu gheaţa naturală sau artificială a produselor alimentare, excepţie fâcând peştele. De asemenea, pentru comercializarea produselor cu termen de valabilitate expirat şi a celor retrase de la consum, precum şi pentru a celor din carne prin substituirea speciei de animale de la care provine se vor aplica amenzi cuprinse între 2.000 şi 3.000 lei. Amenajarea spaţiului - numai în condiţiile legii Potrivit noilor prevederi legale, este obligatorie prezentarea actelor de provenienţă a mărfii destinate prelucrării în scopul obţinerii de produse alimentare, atât în ceea ce priveşte produsele de origine animala, cât şi cele agroalimentare. De asemenea, există cerinţe clare privind materialele care vor fi utilizate la amenajarea spaţiilor de lucru, de la centrele de creştere a animalelor şi abatoare, până la mijloacele de transport şi punctele de comercializare. Astfel, prevederile legale curente permit o monitorizare mult mai strictă a comerţului de animale vii, fapt care va înlesni implementarea măsurilor specifice de profilaxie în cazul apariţiei unor focare de boli de tipul pestei porcine. Excepţie fac producţia primară, prepararea, manipularea sau depozitarea alimentelor pentru consum domestic privat. De asemenea, iese de sub incidenţa acestor reglementări furnizarea directă de către producător de cantităţi mici de produse către consumatorul primar sau către întreprinderi locale de vânzare cu amănuntul ce aprovizionează direct consumatorul final.