La S.C.D.P. Oradea Anotimpurile din pepinieră, până la fructele livezilor
Prin repetabilitate, primăvara şi toamna, din pepiniera Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă (SCDP) Oradea se oferă, spre comercializare, mii şi mii de exemplare de material pomicol săditor destinat livezilor. Şi acum, anticipând, la această pepinieră există aproximativ 10.000 de pomi care urmează a se planta, în această toamnă.
Prezenţi la Ferma 1 (pepiniera) SCDP Oradea şi însoţiţi de d-na ing. Aurora Venig, şefa fermei, ni s-a propus să parcurgem un altfel de drum - drumul anotimpurilor din pepinieră, până la fructele livezilor. "Ceea ce vedeţi aici, cei aproximativ 10.000 de pomi, material săditor din specii diverse ce se va planta la toamnă, au străbătut mai multe anotimpuri până să ajungă la vârsta de rodire şi vă propun, continuă d-na Aurora Venig, să parcurgem un traseu invers, până a reveni la ceea ce există aici." Şi începem cu "şcoala de puieţi" - unde sunt semănaţi sâmburi de corcoduş, piersic, prun, migdal şi nuc (specii sălbatice). Pe 40 de ari suprafaţă, din aceşti sâmburi au răsărit micuţe plantuţe verzi care, până la toamnă, vor fi portaltoiul generativ, ce se va replanta în câmpul I de altoire. Şi tot la şcoala de puieţi există marcotiera, pe 40 de ari, unde sunt plantate 4.000 de părţi vegetative ale plantei (marcote) de măr şi gutui, care produc portaltoiul vegetativ. După 3 ani de dezvoltare, se transferă tot în câmpul I de altoire.
Deschizând o poartă imaginativă a timpului, intrăm în câmpul I de altoire - pe 0,5 hectare suprafaţă se află 20.000 de pomişori (portaltoi) pe care se vor "încrusta", la sfârşitul lunii iulie, altoiul de piersic, de prun, de cais, de măr, de vişin, de nuc. Şi când au ajuns în anul al doilea de vegetaţie devin material săditor comerciabil, luând drumul livezilor...
Pe fiecare verigă tehnologică, activităţi specifice (de întreţinere, de aplicare a tratamentelor fitosanitare, de altoire), lucrări efectuate de către muncitorii pomicoli, oameni cu experienţă, ani mulţi de muncă în acest domeniu. Majoritatea dintre ei sunt pensionari şi se comportă aidoma bunicilor îngrijind nepoţeii - puieţii în devenirea lor de pomi roditori...
Cât priveşte cheltuielile de producţie, cum remarca d-na Aurora Venig, pepiniera se încadrează în acel echilibru al balanţei de venituri şi cheltuieli.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.