În Bihor, există suprafeţe mari cu soluri acide şi alcaline

* Implicarea OSPA Bihor în efectuarea studiilor agrochimice şi cartarea terenurilor acide şi alcaline din judeţ.
* Aplicarea de amendamente pentru corectarea stării de reacţie a solurilor acide şi alcaline.
* Sprijin financiar de la bugetul de stat pentru amendamente.
* În Bihor, 81% dintre terenurile agricole cartate au soluri acide şi 11,3% sunt alcaline.

Din datele existente la Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA) Bihor, solurile slab acide reprezintă 39% (129.298 hectare) din suprafaţa de 334.605 hectare teren agricol cartat în judeţul nostru, solurile acide sunt în proporţie de 35% (118.716 ha), iar în proporţie de 7% sunt solurile puternic acide; solurile slab alcaline sunt în proporţie de 11%, iar cele puternic alcaline ocupă o suprafaţă de 1300 hectare, astfel de soluri fiind, în general, în păşuni.
Cum a specificat dl dr. ing. Teodor Jurcuţ, directorul OSPA Bihor, pentru corectarea stării de reacţie a solurilor acide sau alcaline se aplică amendamente pe bază de carbonat de calciu - în cazul solurilor acide, respectiv amendamente pe bază de fosfogips şi gips - în cazul solurilor alcaline. "În ambele situaţii, cheltuielile pentru aplicarea amendamentelor respective sunt suportate din fonduri de la bugetul de stat, nu şi pentru aplicarea amendamentelor în cazul solurilor slab acide. Aplicarea amendamentelor, a continuat dl Teodor Jurcuţ, se face numai în baza studiilor agrochimice şi a recomandărilor, conform acestor studii, făcute de OSPA Bihor, ca unitate specializată şi autorizată în acest domeniu."
Detaliind, se suportă de la bugetul de stat costurile pentru efectuarea studiului agrochimic, costurile reprezentând amendamentul procurat, de către fermier, de la fabricile producătoare şi transportul amendamentului - de la fabrică la parcela pe care urmează să se aplice amendamentul respectiv. "Amendamentele calcaroase se pot aplica în orice anotimp, dacă sunt posibilităţi de transport, împrăştiere pe teren şi încorporarea lor în sol, cele mai indicate perioade fiind înainte de efectuarea arăturilor de vară sau de toamnă", a explicat dl Teodor Jurcuţ.
Cât priveşte programul de aplicare a amendamentelor pentru anul 2008, în vederea corectării stării de reacţie a solurilor acide şi alcaline din judeţul nostru, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bihor împreună cu OSPA Bihor au propus o suprafaţă de 6.500 de hectare. Pentru această suprafaţă se vor efectua studii agrochimice, rapoarte de specialitate şi sunt necesare aproximativ 30.000 de tone de amendamente de aplicat pe terenurile respective. Un asemenea proiect se poate înfăptui şi în funcţie de fondurile alocate de către Ministerul Agriculturii. "Deocamdată, ne-a declarat dl Teodor Jurcuţ, OSPA Bihor a efectuat, şi sunt în curs de elaborare, din acest program pe 2008, studii agrochimice pe 2.800 de hectare."