În proiectul Dracula Park îşi bagă dracul coada şi acţionarii picioarele
Peste 1.000 din cei circa 15.000 de acţionari ai societăţii Fondul pentru Dezvoltare Turistică Sighişoara SA, administratorul proiectului Dracula Park, au decis să se retragă din această afacere şi au cerut contravaloarea titlurilor achiziţionate în urma ofertei publice derulate anul trecut.
PESTE O MIE DE ACŢIONARI AU OPTAT PENTRU RETRAGERE
După renunţarea la Sighişoara ca amplasament pentru parcul de distracţii în favoarea Snagovului, toţi cei 15.065 de deţinători de acţiuni Dracula Park au fost invitaţi să se pronunţe dacă rămân în societate sau dacă doresc să se retragă. Termenul limită pentru exprimarea opţiunii a expirat la 10 iunie. "Până pe data de 13 iunie am primit 1.046 de cereri de retragere. Dintre acestea, am reuşit să procesăm 155, valoarea acţiunilor aferente fiind de 2,087 miliarde de lei", a declarat, ieri, Manuela Maior, directorul economic al Fondului pentru Dezvoltare Turistică Sighişoara SA (FDTS). Cererile de retragere provin în principal din partea persoanelor fizice, suma care urmează să fie rambursată fiecărui titular variind între 100.000 de lei şi un milion de lei, însă între cei care doresc să părăsească societatea figurează şi două firme. Analiza înştiinţărilor din partea acţionarilor va continua în zilele următoare, când ar putea să sosească şi alte notificări, aflate în prezent în circuitul poştal. Situaţia finală a retragerilor va face obiectul unui raport care va fi prezentat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor FDTS din data de 29 iunie. Aceasta va avea loc chiar la Snagov, la complexul Muntenia, marcând desprinderea definitivă a proiectului de fosta locaţie, Sighişoara. În cadrul aceleiaşi AGEA va fi prezentat un raport de evaluare a valorii acţiuni care va fi plătită celor care s-au retras, precum şi termenul de plată. Valoarea nominală a acţiunii Dracula Park este de 10.000 de lei, sumă la care a putut fi cumpărată în cadrul ofertei publice derulată anul trecut. Cei care au optat pentru răscumpărare ar putea primi aproximativ 10.070 lei pentru fiecare titlu achiziţionat, aceasta fiind valoarea contabilă a acţiunii şi, practic, "profitul" celor care au decis să investească în această afacere.
PASĂREA MĂLAI VISEAZĂ
Cei care au hotărît să-şi păstreze acţiunile, dându-şi astfel girul pentru continuarea proiectului în noua locaţie de la Snagov, ar putea obţine un profit mai ridicat, după ce titlurile Dracula Park vor fi listate pe piaţa Rasdaq. Această operaţiune se va realiza până cel târziu în luna septembrie a acestui an, până atunci fiind avută în vedere stabilirea unei situaţii exacte a acţionariatului şi finalizarea detaliilor proiectului viitorului parc de distracţii. Societatea care va fi listată pe piaţa extrabursieră se va numi "Dracula Park" SA, care va înlocui actuala denumire - Fondul pentru Dezvoltare Turistică Sighişoara SA şi care nu se mai justifica în noul context. De altfel, schimbarea numelui societăţii administrator va fi discutată în cadrul AGA din 29 iunie. Tot atunci, va fi prezentat actul adiţional al scrisorii de angajament semnate cu compania de consultanţă PricewaterhouseCoopers privind strategia de finanţare şi atragere de fonduri pentru construirea şi exploatarea parcului tematic. Legea anticorupţie şi-a făcut efectul şi în rândul conducerii FDTS, doi dintre administratorii săi - Ioan Dăneşan, primarul municipiului Sighişoara, respectiv senatorul Ioan Nicolaescu - fiind nevoiţi să-şi înainteze demisiile ca urmare a incompatibilităţii dintre funcţii. Şi acest subiect va fi abordat în cadrul AGA de la sfârşitul lunii. Societatea Fondul pentru Dezvoltare Turistică Sighişoara SA a fost înfiinţată în iulie 2001, având ca acţionari Consiliul Local Sighişoara (la acel moment cu 99,99% din capital), precum şi cinci firme, fiecare dintre acestea deţinând participaţii de câte 0,00004%. Capitalul social iniţial a fost de 620,74 miliarde lei, contravaloarea terenului adus ca aport în natură de Consiliul local Sighişoara fiind de 620,72 miliarde lei. Proiectul Dracula Park a fost lansat în noiembrie 2001, locaţia aleasă atunci fiind Sighişoara, în vreme ce valoarea investiţiei era estimată la 31,5 milioane dolari. Pentru atragerea surselor de finanţare necesare începerii lucrărilor la acest proiect, administratorul proiectului - Fondul de Dezvoltare Turistică Sighişoara SA - a derulat, în perioada decembrie 2001-aprilie 2002, o ofertă publică de acţiuni în urma căreia a atras peste trei milioane de dolari. Potrivit Ministerului Turismului, primii 15 acţionari deţin titluri în valoare de două milioane de dolari, iar restul au participaţii care însumează un milion de dolari. La începutul acestui an, compania PricewaterhouseCoopers a finalizat studiul de prefezabilitate al proiectului Dracula Park, care recomanda zona Snagov ca locaţie optimă pentru Dracula Park . Studiul de fezabilitate a proiectului, definitivat la mijlocul lunii mai, va fi analizat în AGA din 29 iunie, când va trebui să fie şi aprobat în vederea aplicării.
Sunt actionar in acest proiect, cum aflu informatii despre actiunile mele
Sunt actionar in proiect,cu cine trebuie sa iau legatura privind investitia?