Oficiul Judeţean al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) informează că solicitanţii de fonduri europene pot beneficia de finanţare nerambursabilă de până la 1,6 milioane de euro pentru înfiinţarea sau modernizarea fermelor mixte, în cadrul unei singure investiţii.


Valoarea fondurilor
Prin Măsura 121, se acordă beneficiarilor fonduri nerambursabile între 40% şi 75% din valoarea eligibilă a proiectului, acestea reprezentând cofinanţarea publică, la care se adaugă contribuţia privată. Valoarea maximă eligibilă a proiectului poate fi de 2 milioane de euro (cu excepţia proiectelor care includ şi investiţii pentru producerea şi utilizarea energiei regenerabile, în acest caz fiind de 3 milioane de euro), iar suma minimă acceptată a unui proiect pentru modernizarea exploataţiilor agricole este de 5.000 de euro. Pentru finanţarea unui proiect de investiţii într-o fermă mixtă, beneficiarului îi poate fi decontată suma de maxim 1,6 milioane euro din cheltuielile pe care acesta le-a efectuat. În cadrul unei ferme mixte, beneficiarul poate achiziţiona: bovine pentru lapte, porcine pentru reproducţie sau îngrăşat, ovine, caprine şi păsări; poate dota investiţia cu tehnologii specifice pentru culturile vegetale, achiziţionând echipamente performante, acestea încadrându-se în cheltuielile eligibile. Concret, tipurile de investiţii şi cheltuieli eligibile încadrate la Măsura 121 sunt cele care prevăd construirea sau modernizarea clădirilor utilizate pentru producţia agricolă, incluzând investiţiile pentru respectarea standardelor comunitare şi pe cele pentru protecţia mediului şi depozitarea îngrăşămintelor.

Tipuri de investiţii
Alte tipuri de investiţii se referă la construirea sau modernizarea infrastructurii rutiere interne sau de acces din domeniul agricol, inclusiv utilităţi şi racorduri identificate ca necesare prin Studiul de Fezabilitate sau Memoriul Justificativ. Totodată, se decontează şi cheltuielile efectuate pentru construirea şi modernizarea fermelor de taurine pentru producţia de lapte (echipamentele pentru producerea de furaje, instalaţii de muls, linii tehnologice de prelucrare şi ambalare a produselor etc), precum şi cheltuielile pentru construirea şi modernizarea serelor, a instalaţiilor de irigat, asigurarea utilităţilor în vederea respectării condiţiilor de mediu, achiziţionarea (chiar şi în leasing) de tractoare noi, combine de recoltat, maşini, utilaje, instalaţii, echipamente şi software. Totodată, pot fi decontate şi cheltuielile pentru achiziţionarea de noi mijloace de transport specializate, investiţiile pentru procesarea produselor agricole la nivelul fermei, cuprinzând echipamente pentru vânzarea acestora, inclusiv depozitare, răcire (de exemplu, tancul de răcire şi stocare a laptelui crud), costurile generale ale realizării proiectului, investiţii necesare adaptării exploataţiilor pentru agricultura ecologică, cât şi cele necesare realizării conformităţii cu standardele comunitare.