Inspectorii  de specialitate din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor au constatat deficienţe serioase legate de manipularea defectuoasă a produselor alimentare, depozitarea, respectiv lipsa documentelor de conformitate.

Inspectorii de specialitate din cadrul DSVSA Bihor, au efectuat, în primul trimestru al anului, 25 de verificări ale unităţilor de procesare, depozitare şi comercializare a produselor alimentare, pentru neregulile constatate fiind aplicate 19 amenzi contravenţionale în valoare de 22.400 lei. De asemenea, au fost confiscate, în vederea distrugerii, 25 kg produse alimentare. Totodată, inspectorii au constatat existenţa unor deficienţe legate de manipularea defectuoasă a produselor alimentare, depozitarea, respectiv etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare. În acest domeniu, au s-au evidenţiat două cazuri particulare finalizate prin acţiuni efectuate împreună cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor. Astfel, într-un prim caz a fost identificată o societate comercială care efectua, într-un spaţiu neautorizat sanitar veterinar, operaţiuni de manipulare, depozitare şi desfacere a produselor alimentare (carne şi legume congelate), fiind identificate cantităţi însemnate de produse alimentare care urmau să fie livrate spre diferiţi beneficiari. "Pentru aceste alimente, reprezentantul unităţii nu a putut prezenta documente de conformitate, motiv pentru care s-a trecut la inventarierea tuturor sortimentelor, fiind în final confiscate, retrase de la consum şi dirijate pentru neutralizare 76 tone de alimente care fie aveau termene de valabilitate depăşite, fie nu s-a putut dovedi originea acestora. De asemenea, 200 tone de produse au fost pusă sub sechestru sanitar veterinar până la prezentarea documentelor de eligibilitate, urmând ca în funcţie de documentele prezentate şi de rezultatul verificărilor acestora să fie dispuse măsurile legale ce se impun. Precizăm că, potrivit prevederilor legale, operatorului economic i-a fost aplicată o amendă contravenţionala în valoare de 40.000 lei"- ne-a declarat directorul executiv al instituţiei,  dr. Sorin Hodişan. Un alt caz soluţionat tot în colaborare cu IPJ Bihor, îl reprezintă identificarea unui cetăţean care a sacrificat clandestin şi încerca să introducă pe piaţă pentru consum un număr de 55 ovine, respectiv 1.200 kg carne ovină, cantitate de carne care a fost confiscată, dispunându-se distrugerea acesteia. În acest caz, amenda aplicată a fost de 800 lei.

De asemenea, inspectorii au efectuat, pe parcursul primului trimestru, controale în fermele de animale, unităţi de desfacere a produselor farmaceutice, dar şi cabinete medicale veterinare, iar împreună cu reprezentanţii IPJ Bihor au derulat 31 acţiuni de inspecţie în trafic care au vizat circulaţia animalelor şi în urma cărora au fost aplicate 11 amenzi contravenţionale în valoare de 18.880 lei.