Relatam, cu ceva timp în urmă (22 iulie a.c.), că pentru unele zone împădurite din Padiş - parte ce ţine de judeţul Bihor -, dar şi pentru păduri din arealul adiacent, există focare intense şi în extindere ale unui dăunător: gândacul de scoarţă sau cari de pădure (ipidae). Dăunătorul distruge, în special, copacii din specia răşinoase, producând, în final, importante pagube economice.

 

Înmulţirea ipidaelor şi, implicit, amplificarea pagubelor, este determinată de existenţa în pădure a unor arbori doborâţi sau rupţi de vânt, de zăpadă, răniţi, slăbiţi fiziologic, defoliaţi sau afectaţi de uscare. Dacă arborii respectivi nu sunt scoşi din pădure la timp şi nu se aplică întregul complex de măsuri fitosanitare specifice, atunci se creează mediul propice înmulţirii excesive a ipidaelor, insecte care migrează şi atacă arbori sănătoşi, extinzându-se efectele distructive asupra pădurii. Fenomenul acesta s-a produs deja în zona Padiş, începând din anul 2006, fapt ce îngreunează trecerea la exploatare a masei lemnoase respective, întrucât sunt necesare aprobări speciale.

Iată că, din luna iulie şi până acum, cel puţin în cazul Direcţiei Silvice Bihor, s-a reuşit, prin demersurile Direcţiei Silvice Bihor, obţinerea avizelor necesare (şi este o întreagă birocraţie!), încât să se poată trece la valorificarea materialului lemnos din pădurile proprietate publică a statului de pe zona administrativă a judeţului Bihor, păduri cu focare de ipidae. "Ceea ce ne revine nouă înseamnă o suprafaţă de 79 de hectare de pădure, în Unitatea de producţie II Aleu - Valea Aleului", ne-a spus, ieri, dl. ing. Liviu Laza Matiuţa, directorul Direcţiei Silvice Bihor.

Inventarierea s-a încheiat şi a rezultat un volum de peste masă lemnoasă de peste 1.600 metri cubi. Aşa cum ne-a relatat directorul Direcţiei Silvice Bihor, s-a adjudecat, prin licitaţie, cine se va ocpua de exploatarea acestei mase lemnoase, conform normelor de exploatare. "Obligaţia firmelor respective este să cureţe zona infestatată de ipidae, iar sub supravegherea noastră se va proceda şi la aplicarea măsurilor fitosanitare", a specificat dl Liviu Laza Matiuţa.